Βρετανία: Κίνδυνος ύφεσης της οικονομίας όσο πλησιάζει το Brexit


Η οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες η κρίση του Brexit να έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα κορυφαίο ινστιτούτο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας δεδομένου ότι οι πιθανότητες να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία είναι τώρα γύρω στο 40%.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για μια έξοδο χωρίς μια συμφωνία προκειμένου να αναγκάσει την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές στη συμφωνία που σύναψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το μπλοκ αλλά που καταψήφισαν τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές. Τρίμηνο… συρρίκνωσης

Το NIESR εκτίμησε στο παρελθόν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Εάν η οικονομία της Βρετανίας συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση της Βρετανίας μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

«Οι προοπτικές μετά τον Οκτώβριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πράγματι πολύ θολές με την πιθανότητα σοβαρής κάμψης στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία», ανέφερε.

Το NIESR αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας το 2019 και το 2020 στο 1,2% και το 1,1% συγκριτικά με το 1,4% και 1,6% προηγουμένως. Έδωσε πιθανότητες 30% η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συρρικνωθεί το 2020, βάσει του μέσου όρου όλων των σεναρίων του Brexit.

«Δεν υπάρχει αισθητή ανάπτυξη για κάποια χρόνια ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του NIESR director Τζατζίντ Τσάντα σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα κι αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πετύχει μια συμφωνία για το Brexit, πιθανόν να υπάρξει πλήγμα στα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με το NIESR.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ