ΗΠΑ: Τραμπ και Πομπέο αρνούνται το ότι το Ιράν συνέλαβε 17 Αμερικανούς κατασκόπους

Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πομπέο αρνήθηκαν το ότι το Ιράν έχει συλλάβει 17 Αμερικανούς κατασκόπους της CIA όπως ανακοίνωση η Τεχεράνη, η οποία αναφέρει μάλιστα ότι κάποιοι απ” αυτούς έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απέρριψαν σήμερα την ανακοίνωση του Ιράν περί σύλληψης 17 κατασκόπων που εργάζονταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ και καταδίκης ορισμένων από αυτούς σε θάνατο.

Το Ιράν έκανε την ανακοίνωση στα κρατικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι φερόμενοι ως κατάσκοποι συνελήφθησαν σε έναν χρόνο, μεταξύ του Μαρτίου του 2018 και του Μαρτίου του 2019. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν είναι ασυνήθιστες στο Ιράν, αλλά η χρονική στιγμή κατά την οποία έγιναν έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη σκληραίνει τη θέση της στην αντιπαράθεσή της με τις δυτικές δυνάμεις.

«Η Αναφορά του Ιράν ότι συνέλαβε κατασκόπους της CIA είναι εντελώς ψευδής. Αλήθεια μηδέν. Απλώς περισσότερα ψέματα και προπαγάνδα (όπως ότι κατέρριψαν ένα drone – μη επανδρωμένο αεροσκάφος) από ένα Θρησκευτικό Καθεστώς που Αποτυγχάνει Οικτρά και δεν έχει ιδέα τι να κάνει», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.«Το Ιράν έχει μακρά ιστορία στα ψέμματα»

«Το ιρανικό καθεστώς έχει μακρά ιστορία στα ψέματα… Δεν θα έπαιρνα τοις μετρητοίς οποιονδήποτε ιρανικό ισχυρισμό για πράξεις στις οποίες έχουν προβεί», δήλωσε νωρίτερα ο Πομπέο σε μια συνέντευξη με το Fox News.

Ο Πομπέο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για κάποια ειδική υπόθεση αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος Αμερικανών που εργαζόμαστε για να φέρουμε πίσω από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν για μια σειρά περιστατικών στο Στενό του Χορμούζ, ένα σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα στο εμπόριο πετρελαίου που συνορεύει με μια ακτή του Ιράν. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.

Την Παρασκευή το Ιράν συνέλαβε ένα δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία στο στενό. Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει πως θα ανταπέδιδε τη σύλληψη από τη Βρετανία ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοικτά του Γιβραλτάρ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο ρόλο των ΗΠΑ στις εντάσεις, ο Πομπέο είπε, «Είναι ευθύνη… του Ηνωμένου Βασιλείου να φροντίσει τα πλοία του».

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ