Κωνσταντινούπολη: 30 μέρες προθεσμία σε Σύρους πρόσφυγες για να φύγουν

Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνείο της τουρκικής μεγαλούπολης δίνει προθεσμία ενός μηνός σε Σύρους πρόσφυγες να την εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στις τουρκικές επαρχίες που είναι εγγεγραμμένοι.

Το κυβερνείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι περισσότεροι από 547.000 Σύροι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη «υπό το καθεστώς προσωρινής προστασίας» αφότου διέφυγαν από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους, αλλά όσοι από αυτούς παρανόμως εγκαταστάθηκαν στη μεγαλούπολη, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με απέλαση.

Η Τουρκία φιλοξενεί τους περισσότερους Σύρους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη χώρα παγκοσμίως: πάνω από 3,5 εκατομμύρια έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε στα τουρκικά και στα αραβικά, οι Σύροι που εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά καταχωρήθηκαν ως πρόσφυγες σε τουρκικό κυβερνείο, θα κληθούν να επιστρέψουν στο κυβερνείο, ενώ όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι θα απελαθούν από την Τουρκία.

Η προθεσμία λήγει στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.Κωνσταντινούπολη: Επιχείρηση – σκούπα για Σύρους πρόσφυγες

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει τους ελέγχους ταυτότητας τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, σε σταθμούς του μετρό, λεωφορείων καθώς και σε αραιοκατοικημένες περιοχές όπου διαμένουν Σύροι.

Σύμφωνα με τον Μαχντί Νταούντ, πρόεδρο του φόρουμ συριακών οργανώσεων, μιας ένωσης συριακών ΜΚΟ, «περισσότεροι από 600 Σύροι», οι περισσότεροι κάτοχοι της «κάρτας προσωρινής προστασίας» που εκδόθηκαν από άλλες τουρκικές επαρχίες, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και απελάθηκαν στη Συρία.

Ο Νταούντ υποστήριξε ότι οι απελάσεις έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς έπρεπε να επιστρέψουν στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι στην Τουρκία και όχι στη Συρία.

«Εξωθήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα αναγνωρίζοντας ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, το ποσοστό των Τούρκων που εκφράζει δυσαρέσκεια στην παρουσία Σύρων αυξήθηκε από 54,5% το 2017 σε 67,7% το 2019.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις φετινές δημοτικές εκλογές, μια αντιμεταναστευτική ρητορική εναντίον των Σύρων εξαπολύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το χάσταγκ #LesSyriensDehors (Έξω οι Σύροι).

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ