Βρετανία: Θέλει ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για τις “πειρατείες” του Ιράν

Να σχηματιστεί μία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την αντιμετώπιση των ενεργειών «πειρατείας» του Ιράν, επιθυμεί το Λονδίνο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η δημιουργία της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής θα εγγυηθεί την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ, έπειτα από τη σύλληψη από το Ιράν, του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου, σε μια πράξη «κρατικής πειρατείας».

Οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ «Stena Impero» στο Στενό του Ορμούζ την Παρασκευή (19.7.2019), ενδεχομένως σε αντίποινα για τη σύλληψη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικού ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ εβδομάδες νωρίτερα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ιράν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακωλύει τη διέλευση πλοίων – πόσο μάλλον την επιβίβαση σε αυτά. Συνεπώς πρόκειται για μια πράξη κρατικής πειρατείας», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα επιδιώξουμε πλέον να συγκροτήσουμε μια αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων σε αυτή την καίριας σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Foreign Office.Βρετανία – Ιράν: Τεταμένες σχέσεις

Όπως ανέφερε, το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με πολλές χώρες για το σχηματισμό αυτής της αποστολής. Επισήμανε ότι θα συζητήσει επίσης πως αυτή η πρωτοβουλία θα αλληλοσυμπληρωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.

Η αποστολή «δεν θα αποτελέσει μέρος της αμερικανικής πολιτικής άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν, καθώς παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», διευκρίνισε ο Χαντ.

Το Λονδίνο θα ζητήσει σε όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία να ειδοποιούν τις βρετανικές αρχές για την πρόθεση διάσχισης του Στενού του Oρμούζ, τόνισε, συμπληρώνοντας: «Τότε θα τους συμβουλεύουμε για την ασφαλέστερη οδό διέλευσης, που μπορεί να είναι να πλεύσουν σε νηοπομπή».

«Προφανώς είναι αδύνατο για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει καθένα πλοίο ή να εκμηδενίσει τους κινδύνους πειρατείας», ανέφερε.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ