Βουλή: Και τώρα δουλειά – Ιδού τα πρώτα νομοσχέδια


Η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό αν δίνει το σύνθημα πως η δουλειά ξεκινάει άμεσα

Όλα όσα περιλαμβάνουν τα τρία πρώτα νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μέτρα στήριξης και για τους πληγέντες στο Μάτι. Στο σημείο της τραγωδίας ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης, 23.07.2019, ανήμερα της «μαύρης» επετείου.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που άκουσε τον… μαγικό αριθμό «158» στην ψηφοφορία με την οποία έκλεισε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.

Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε το βράδυ της Δευτέρας, 22.07.2019, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν και την πλειοψηφία στην Βουλή.

Βουλή Βουλή Βουλή

Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25)

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κ. Μητσοτάκης εξερχόμενος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση έλαβε την δεδηλωμένη της βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες».Η Βουλή… πιάνει δουλειά άμεσα!

Αυτό το… «από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά» που είπε ο πρωθυπουργός, γίνεται πράξη άμεσα! Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά κι επισήμως η… δουλειά στη Βουλή.

Την Τρίτη, 23.07.2019, οι διαρκείς επιτροπές της Βουλής, που συγκροτήθηκαν με απόφαση του προέδρου της Βουλής, εκλέγουν τα προεδρεία τους με διαδοχικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το πρωί και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως ο Κώστας Τασούλας θα κάνει μια καταρχήν ενημέρωση για τα πρώτα νομοσχέδια που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή.Έτσι, αναμένονται τις επόμενες κιόλας ημέρες τρία νομοσχέδια στην Βουλή

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυβέρνηση κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα είναι αυτό για το επιτελικό κράτος, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό επιθυμεί να συζητηθεί στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, ήτοι πρώτη και δεύτερη ανάγνωση στις επιτροπές και στη συνέχεια συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για διάφορα ανοικτά ζητήματα – όπως π.χ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή τη διόρθωση των διατάξεων του νέου ΠοινικούΚώδικα.

Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τη χαλάρωση των κριτηρίων για τις 120 δόσεις.

Προτού κλείσει η Βουλή για τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί και ενδεχομένως και ψηφισθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και Περιφέρειες) ενόψει της ανάληψης καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Και τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί έως τη διακοπή των εργασιών στην Βουλή στις 10 Αυγούστου και ειδικά το φορολογικό θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να ισχύσουν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και η διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων άμεσα (έως το τέλος Ιουλίου).Βουλή – Τα μέτρα στήριξης Μητσοτάκη για τους πληγέντες στο Μάτι

Επίσης, με βάση όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ληφθούν άμεσες αποφάσεις για το Μάτι και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών και την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις 9.30 το πρωί της Τρίτης, 23.07.2019, στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον ναό της Κοίμησης Θεοτόκου.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Βουλή

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Φωτογραφίες: Intime/Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ