Χρήστος Σταϊκούρας: Η μείωση φόρων θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής περιέγραψε τον οδικό χάρτη για άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως τις αρχές του 2020.

Εκθέτοντας τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η απελθούσα Κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως εργαλείο επίτευξης αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, αλλά το αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι».

Ενώ έρχεται και 2ο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι μετά το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, «προγραμματική δέσμευσή μας είναι η κατάθεση ενός νέου με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία.Ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τις τρεις προτεραιότητες του νέου Νομοσχεδίου:

Πρώτη προτεραιότητα: Η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες αλλά και για τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.

Για 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ θα είναι 27%.

Για 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ θα είναι 25%.

Για 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ 20%.

Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%.

Δεύτερη προτεραιότητα: Η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, ώστε περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τρίτη προτεραιότητα: Η καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης

«Η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα είναι η τελευταία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Φόρος Εισοδήματος

Μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει (από τον Σεπτέμβριο) η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Θα προβλέπει:

  • Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019
  • Φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
  • Φορολογικά κίνητρα για πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων (σσ: όπως εκπτώσεις φόρου κλπ).
  • Κίνητρα για συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
  • Θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας και θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ