Πήραν 8,8 τόνους ελεφαντόδοντου από 300 αφρικανικούς ελέφαντες.

Ποσότητα – ρεκόρ 8,8 τόνων ελεφαντόδοντου από σχεδόν 300 αφρικανικούς ελέφαντες κατασχέθηκε στην Σιγκαπούρη, χώρα διέλευσης του λαθρεμπορίου ειδών άγριας φύσης.

Το ελεφαντόδοντο που κατασχέθηκε στην Σιγκαπούρη, υπολογίζεται ότι είναι αξίας 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και είχε τελικό προορισμό το Βιετνάμ, ενώ είχε αφαιρεθεί από ελέφαντες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης διευκρίνισαν ότι στην κατάσχεση αυτή περιλαμβάνεται επίσης η τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα φολίδων παγκολίνου που έχουν κατασχέσει φέτος.

Οι παγκολίνοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στον κόσμο. Το κρέας τους έχει μεγάλη ζήτηση στο Βιετνάμ και στην Κίνα, ενώ οι φολίδες του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μολονότι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες αμφισβητούνται από τους επιστήμονες της ιατρικής.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης διευκρίνισαν ότι κατασχέθηκαν 11,9 τόνοι φολίδων παγκολίνου, αξίας περίπου 31,9 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες προέρχονται από περίπου 2.000 παγκολίνους.Σιγκαπούρη: Οργιάζει το λαθρεμπόριο ειδών άγριας ζωής κυρίως από ελέφαντες

«Οι φολίδες παγκολίνου που κατασχέθηκαν και το ελεφαντόδοντο θα καταστραφούν για να εμποδιστεί μια επανεισαγωγή τους στην αγορά», ανακοίνωσε η Τελωνειακή και Μεταναστευτική Αρχή Σημείων Ελέγχου και το Συμβούλιο Εθνικών Δρυμών, προσθέτοντας ότι η κατάσχεση αυτή στις 21 Ιουλίου έγινε έπειτα από πληροφορία που έδωσαν οι τελωνειακές αρχές της Κίνας.

Τον Μάρτιο 9,1 τόνοι ελεφαντόδοντου κατασχέθηκαν στο Βιετνάμ και σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Environmental Investigation Agency πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ παγκοσμίως.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές κατασχέσεις, συμπεριλαμβανομένων κεράτων ρινόκερου, στην Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Βιετνάμ.

«Η Σιγκαπούρη εμπλεκόταν πάντα ακούσια στο παγκόσμιο εμπόριο ελεφαντόδοντου για δύο λόγους: την παγκόσμια συνδεσιμότητά της όπως και την παρουσία μιας μικρής εγχώριας αγοράς στην οποία μπορεί να πωληθεί νόμιμα το προ της δεκαετίας του 1990 ελεφαντόδοντο», δήλωσε ο Κιμ Στένγκερτ, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνιών του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στη Σιγκαπούρη.

«Η πυκνότητα αυτών των ευρείας κλίμακας κατασχέσεων αποτελεί ισχυρή απόδειξη του οργανωμένου εγκλήματος που κρύβεται πίσω από το παράνομο εμπόριο ειδών της άγριας φύσης μέσω ή στην Σιγκαπούρη», σημείωσε.

Η Σιγκαπούρη έχει κατασχέσει συνολικά 37,5 τόνους φολίδων παγκολίνου από τον Απρίλιο σε επιδρομές, η μια εκ των οποίων ήταν η μεγαλύτερη αυτού του είδους που έγινε παγκοσμίως σε περίοδο πέντε ετών.

Η Σιγκαπούρη έχει υπογράψει την Σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) και εκφράζει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αυτού.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here