ΗΠΑ: Η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία – Αποφασίζει ο Τραμπ


Τέλος χρόνου για την Άγκυρα. Η απόφαση να αποκτήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 εκτιμάται πως θα κοστίσει αρκετά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 11 – ώρα Ελλάδας- το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να συζητήσουν για τις κυρώσεις κατά της Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επιθυμεί την επιβολή των ελάχιστων μέτρων οι γερουσιαστές όμως έχουν αντίθετη άποψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εξηγήσει τους στρατηγικούς κινδύνους από μία πιθανή ρήξη με την Τουρκία, η οποία -όπως θα πει- θα οδηγηθεί στην «αγκαλιά» της Ρωσίας εάν υποστεί κυρώσεις.

Το επιχείρημα αυτό, δεν το «αγοράζουν» οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ήδη η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει από την Ουάσιγκτον το hellasjournal.com.

Λίγο-πολύ σημειώνουν ότι μόνη της η Άγκυρα έκοψε τους δεσμούς με την Αμερική και ότι δεν πρέπει να της χαριστεί ο Λευκός Οίκος. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών απαιτούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο του Νόμου CAATSA, που τιμωρεί τους εχθρούς της Αμερικής και βασικά επιδιώκει να εμποδίσει άλλες χώρες να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία. O ίδιος ο Τραμπ, μετά την ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στην παραγωγή των μαχητικών F-35, θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρέπει να τιμωρηθεί άλλο, κάτι που εξοργίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, η ομάδα των συνεργατών του Αμερικανού Πλανητάρχη -εκτός του γαμπρού του που ανέπτυξε φιλική σχέση με τον γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας- δείχνουν αποφασιστικότητα για να τιμωρηθεί η Τουρκία, και φαίνεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις που θα αλλάζουν την αμερικανική στρατηγική σε όλη την περιοχή. Πρόκειται για μία πληροφορία που διακινείται ευρύτατα τις τελευταίες ημέρες.

Εκτός ΝΑΤΟ η Τουρκία;

Όλα τα παραπάνω, αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, θα εξαρτηθούν:

-Από το μέγεθος των κυρώσεων
-Αλλά και από μία προσπάθεια που βρίσκεται στα σπάργανα -και προέρχεται βασικά από το Κογκρέσο- για την εκκίνηση διαδικασιών «παγώματος» της συμμετοχής της Τουρκίας και στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία «τρέχουν» για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της παράδοσης των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι η Ρωσία προσβλέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με την Τουρκία και μετά την παράδοση των S-400, ιδιαίτερα στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας.

«Είμαι βέβαιος, ότι με τους Τούρκους εταίρους μας θα υπάρξουν αρκετά άλλα ζητήματα συνεργασίας, ιδιαίτερα και στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, γι’ αυτό υπό αυτή την έννοια είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο Σουγκάγεφ, μιλώντας σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων της αμυντικής βιομηχανίας στην Κρατική Δούμα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ