Η Κίνα αναβαθμίζει επιθετικά ελικόπτερα Ζ-10 με θωράκιση γραφένιου


Ένας αριθμός επιθετικών Z-10 της αεροπορίας στρατού της Κίνας έχει αναβαθμιστεί με νέα θωράκιση που αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα γραφένιο, αυξάνοντας έτσι την αντοχή του στα πλήγματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Asia Times, το γραφένιο είναι ένα «απίστευτο υλικό» με νέες ιδιότητες σε σύγκριση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το υλικό αυτό υποτίθεται (σύμφωνα με το άρθρο) ότι έχει 200 φορές μεγαλύτερη αντοχή από το ατσάλι, αλλά είναι πανάλαφρο, ζυγίζοντας μόλις ένα γραμμάριο ανά κυβικό μέτρο. Πρόκειται προφανώς για υπερβολή, γιατί τότε ένα κυβικό μέτρο ατσάλι θα έπρεπε να ζυγίζει 4000 κιλά.

Σύμφωνα με μελέτη, το γραφένιο που είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από ένα φύλλο χαρτιού μπορεί προσωρινά να γίνει τόσο σκληρό όσο το διαμάντι και εξίσου αδιαπέραστο από σφαίρες. Κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα είναι υπερβολή και στην πραγματικότητα, ενώ οι αναφερόμενες ιδιότητες είναι πραγματικές, για ήταν αποτελεσματικό αντιβαλλιστικά θα χρειάζονταν πολλαπλά στρώματα από αυτό το υλικό, όχι μόνο ένα.

Φυσικά η αποτελεσματικότητά του σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής. Πάντως σίγουρα πρόκειται για μία καινοτόμα κίνηση από την Κίνα, που εκτός των άλλων δείχνει ότι έχει αποκτήσει την ικανότητα μαζικής παραγωγής του συγκεκριμένου υλικού.

Όπως φαίνεται πάντως σε ορισμένα πλάνα του ελικοπτέρου όπως εμφανίστηκε σε εκπομπή της China Central Television (CCTV), προς το παρόν μέρος της θωράκισης αυτής καλύπτει το πάτωμα του ελικοπτέρου προστατεύοντας το πιλοτήριο και την κεντρική δεξαμενή καυσίμων, καθώς και τους κινητήρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ