Υπουργείο Εργασίας: Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις:Σε ένα κεφάλαιοποιητικο σύστημα που θα δίνει επικουρική σύνταξη σύμφωνα με αυτά που έχουν καταβληθεί από τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου προχώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως είχε γράψει πρώτο το Newsbomb.gr πριν από αρκετούς μήνες για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μέσα από μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης για το ασφαλιστικό που παραχώρησε στο μέσο ο γνωστός δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου, Αλέξης Μητρόπουλος, θα αλλάξει ο τρόπος που καταβάλλονται οι συντάξεις. Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο χορήγησης και την αντικατάσταση των διανεμητικών προγραμμάτων με τα κεφαλαιοποιητικά.

Κάτι το οποίο ισχύει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θα επιμερίσει τις ανισότητες μεταξύ του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και θα βελτιώσει το μακροχρόνιο κόστος του συστήματος συντάξεων.

Η πλειονότητα των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου θέσπισαν κεφαλαιοποιητικά συστήματα για να συμπληρώσουν τη λειτουργία του διανεμητικού συστήματος. Αυτή είναι διεθνής πρακτική ώστε ο κίνδυνος να επιμερίζεται μεταξύ

  • Tου υποχρεωτικού κρατικού πυλώνα,
  • Του προαιρετικού επαγγελματικού πυλώνα και
  • Της ατομικής ασφαλιστικής κάλυψης για όσους επιθυμούν να συμπληρώσουν τις παροχές των δύο προηγούμενων πυλώνων.

Με τον τρόπο αυτό επιμερίζονται οι σχετικοί κίνδυνοι και δεν επιβαρύνουν ολοκληρωτικά τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση του κρατικού συστήματος συντάξεων.

Στην Ελλάδα απαιτείται κρατική χρηματοδότηση του συστήματος, η οποία έφθασε στην περίοδο 2000-2018 στα 250 δισ. ευρώ.

Επιπλέον το αρμόδιο υπουργείο προχώρα μαζί με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και σε μια σειρά κινήτρων για να βοηθήσει τους νέους και κυρίως τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων και γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει την χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα καθώς και πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ο έτος.

Πώς θα υπολογίζονται οι επικουρικές συντάξεις

Στην χώρα μας η ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ είναι υποχρεωτική για τους μισθωτούς, αλλά και για όσους µη μισθωτούς είχαν υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 724 ευρώ ενώ η επικουρική στα 172 ευρώ (συνολικά 896 ευρώ). Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα παραμείνει υποχρεωτική η ασφάλιση και σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση θα υπάρξει αύξηση των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα.

Ακόμη, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την «απόδοση» των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 10ετία. Όσο περισσότερο θα μένει όμως με τις εισφορές του στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να εισπράξει.

Η διαφορά είναι ότι από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που είναι η επικουρική ασφάλιση μετά το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατροούγκαλου) μετατρέπεται με το σχέδιο της Ν.Δ. σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές. Με το νόμο Κατρούγκαλου οι επικουρικές συντάξεις για αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά έχουν στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τα ποσά που προκύπτουν λαμβάνουν ως βάση τις εισφορές, την ηλικία και τις αποδόσεις (σε υποθετική βάση) των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ. Με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα βγαίνουν με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά η διαφορά είναι κάθε ασφαλισμένος θα επιλεγεί να επενδύσει ή όχι τα ποσά των εισφορών του.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ