Ισπανία: Δεν πήραν ψήφο εμπιστοσύνης οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ.

Το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2019 στην Ισπανία άνοιξε η δεύτερη κατά σειρά αποτυχία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos.

Με 124 ψήφους υπέρ (των βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και ενός τοπικού βουλευτή), 155 κατά και 67 αποχές, ο Σάντσεθ δεν συγκέντρωσε την απλή πλειοψηφία που χρειαζόταν.

Το PSOE, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, χωρίς, όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (123 έδρες σε σύνολο 350), έχει περιθώριο δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να προσπαθήσει ξανά να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος.

Αν δεν το επιδιώξει ή αν δεν συγκεντρώσει ούτε και τότε την πλειοψηφία, η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, για τέταρτη φορά σε ισάριθμα χρόνια, πιθανότατα στις 10 Νοεμβρίου.Ισπανία: Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Podemos

Οι συνομιλίες μεταξύ των Σοσιαλιστών και του αριστερού κόμματος Podemos κατέρρευσαν χθες Τετάρτη (24.7.2019). Ωστόσο, όπως δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του Podemos, η Ιόνε Μπελάρα, υπάρχει χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις έως τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ser ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού ανεξαρτήτως κόστους, ενώ η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το Podemos δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί και ζήτησε να αναλάβει πολλά υπουργεία.

 

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here