Ο νόμος του Σαλβίνι. Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες

Για να μην επαναληφθεί υπόθεση ανάλογη με εκείνη της Καρολα Ρακέτε, που έφερε την Ιταλία αντιμέτωπη με τους… πάντες, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τα πρόστιμα σε πλοία ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες και μπαίνουν χωρίς άδεια στα λιμάνια της χώρας.

Με 322 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά, η κάτω Βουλή στην Ιταλία ενέκρινε την πολύ πιο σκληρή εκδοχή του λεγόμενου «διατάγματος ασφαλείας», που ως σήμερα προέβλεπε πρόστιμα μεταξύ 10 και 50 χιλιάδων ευρώ. Πλέον, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε πλοία ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και μπαίνουν χωρίς την έγκριση των αρχών σε λιμάνια της Ιταλίας, θα φθάνουν έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ!

Το διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη 15η Ιουνίου με πρωτοβουλία του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, χρειαζόταν κοινοβουλευτική έγκριση για να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μέλη της συγκυβέρνησης άκρας δεξιάς-λαϊκιστών αποφάσισαν να κάνουν το αντιμεταναστευτικό μέτρο ακόμη πιο δρακόντειο. Η οριστική εκδοχή του υπόκειται πλέον στην έγκριση της ιταλικής Γερουσίας. Η ιταλική άνω Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τη 13η Αυγούστου.

Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των ΜΚΟ που διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα εντάσσονται στη σκληρή γραμμή του Σαλβίνι στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Πρόστιμα έχουν επιβληθεί ήδη στη γερμανική Sea-Watch και στην ιταλική Mediterranea, οργανώσεις τα πλοία των οποίων αψήφησαν τις εντολές να μην εισέλθουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα και μετέφεραν μετανάστες που είχαν διασώσει στο μικρό νησί Λαμπεντούζα. Τα πλοία που έχουν μισθώσει οι ΜΚΟ κατασχέθηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος μειώθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με το 2018, στις 3.418.

Πάντως οι ΜΚΟ, εναντίον των οποίων καταφέρεται συχνά ο Ματέο Σαλβίνι δεν μετέφεραν παρά ελάχιστους από τους μετανάστες αυτούς στις ιταλικές ακτές.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ