Ιράν: Απελευθερώθηκαν 12 Ινδοί του δεξαμενόπλοιου MT Riah

Το Ιράν απελευθέρωσε εννέα από τους 12 Ινδούς, μέλη ενός δεξαμενόπλοιου υπό παναμαϊκή σημαία που συνέλαβε στις 14 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει το πλοίο, το MT Riah, ότι μετέφερε λαθραία πετρέλαιο, στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην ιρανική κυβέρνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ.

Η ιστοσελίδα TankerTrackers, που παρακολουθεί τις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων, ανέφερε πως το MT Riah εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα στις 14 Ιουλίου και σταμάτησε λίγο μετά να εκπέμπει σήμα.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια όσον αφορά την απελευθέρωση των εννέα.Παραμένουν οι Ινδοί του Stena Impero

Εικοσιένας Ινδοί εξακολουθούν να κρατούνται από τους Ιρανούς μεταξύ των οποίων τρία μέλη του πληρώματος του MT Riah και 18 του υπό βρετανική σημαία σουηδικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero που συνελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Το Stena Impero, που φέρεται ότι «δεν τήρησε το διεθνές ναυτικό δίκαιο», και το 23μελές πλήρωμά του κρατήθηκαν ανοικτά του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν. Εκτός από τους 18 Ινδούς, στο πλοίο επιβαίνουν επίσης τρεις Ρώσοι, ένας Λετονός και ένας Φιλιππινέζος.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διπλωμάτες της στο Ιράν είχαν πρόσβαση στο πλήρωμα του Stena Impero.

«Οι 18 Ινδοί μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι σώοι και αβλαβείς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την απελευθέρωσή τους», ανέφερε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Β Μουραλινταράν.

Η σύλληψη του δεξαμενόπλοιου επιδείνωσε την ένταση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και το Ιράν που προκλήθηκε τον Απρίλιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.

Το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν έτοιμο να ανταλλάξει το Stena Impero με ένα ιρανικό πλοίο, το Grace 1, το οποίο κρατείται στο Γιβραλτάρ επειδή φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο προς τη Συρία παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here