To επιτελικό κράτος έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ


Κοινό εχθρό στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος βρήκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. 

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε κατηγορώντας το Μαξίμου για συγκεντρωτισμό.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του κάνει λόγο για «ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς». Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, «το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς. Αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του Πρωθυπουργου. Αντί για αξιόπιστους και ανεξαρτήτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προβλέπεται ο διορισμός του επικεφαλής της μιας και μόνης ελεγκτικής αρχής από τον Πρωθυπουργό. Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών έλεγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Αντί για καλή νομοθέτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ εγκαινιάζει το νομοθετικό της έργο χωρίς δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία από την ΚΕΝΕ, ερήμην της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών φορέων».

Ο πρώην υπουργός συμπληρώνει πως «η ΝΔ επιχειρεί εν κρυπτώ την κατάληψη του κράτους πέρα και έξω από κάθε κανόνα και κάθε έλεγχο» καταλήγοντας: «Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του γραφείου τύπου σχολιάζει πως «το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του 60 επαναφέροντας την ‘’ενός ανδρός αρχή’’ ως νέα λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο που κατά τα λοιπά επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης και δυστυχώς αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα της αυταρχικής λογικής που το διέπει».

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη το νομοσχέδιο «δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση».

«Ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα. Για παράδειγμα, δημιουργεί ένα παράλληλο στρώμα παραδιοίκησης σε κάθε Υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, Γενικών και Υπηρεσιακών. Ξεπερνώντας ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούσε την αποκομματικοποίηση της διοίκησης βάσει του ν.4369/2016, επέλεξε με κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς τους οποίους πλαισιώνει με ένα μικρό στρατό μετακλητών. Η πολυδιαφημισμένη λοιπόν μείωση των μετακλητών αποδεικνύεται “φούσκα” αφού ο κ.Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις. Σε ότι αφορά τη νέα Ενιαία Αρχή Διαφάνειας πρόκειται για αναδόμηση υπαρχουσών δομών χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. Μια επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στο ευαίσθητο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν» καταλήγουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΚΚΕ. «Πίσω απ’ τα παραπλανητικά συνθήματα της “αποτελεσματικότητας” και της “αποκομματικοποίησης”, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική κι εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου», επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ «για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί “επιτελικού κράτους”».

Προσθέτει ότι «στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την όποια κυβερνητική εναλλαγή, την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».

«Συνεπώς, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το “επιτελικό κράτος” όχι μόνο δε συνιστά κάποια τομή, αλλά αντίθετα αποτελεί τη συνέχεια αντιδραστικών παρεμβάσεων κι αλλαγών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, τις οποίες διατηρεί κι επεκτείνει. Πρόκειται για αλλαγές που είχαν κι έχουν ως μοναδικό κριτήριο την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σημερινές συνθήκες, με την άρση των όποιων εμποδίων στην προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της ζωής και υγείας του λαού» αναφέρει επίσης το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του «αυτός είναι και ο λόγος που η κριτική των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται σε επιμέρους ζητήματα κι όχι στην ουσία του νομοσχεδίου».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ