Η… πρώτη τρικλοποδιά στον Τζόνσον για το no deal Brexit

Μυστικές συνομιλίες με τους Εργατικούς ώστε να σταματήσουν τα σχέδια του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Χάμοντ ήταν από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μέι που παραιτήθηκε μόλις ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την ηγεσία των Συντηρητικών και μαζί την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πάντως, δεν έμεινε με… σταυρωμένα χέρια και σύμφωνα με τον Observer είχε μυστικές επαφές με στελέχη των Εργατικών ώστε να βρουν τρόπο και να σταματήσουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. Τελεσίγραφο Μπόρις Τζόνσον σε Ε.Ε: Αποσύρετε το backstop αλλιώς θα έχουμε Brexit…

Ο Χάμοντ, πολέμιος της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία μετάβασης για να μετριαστούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, λίγο μετά από την παραίτησή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χάμοντ και Στάρμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν με υψηλόβαθμους βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτγουιν, για να συζητήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ψήφοι για να τορπιλίσουν το no-deal Brexit.

«Η πολιτική κατεύθυνση πορείας υπό τον Μπόρις Τζόνσον είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Στάρμερ στην εφημερίδα. «Οπότε, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να οικοδομήσουμε μια ισχυρή διακομματική συμμαχία για να εμποδίσουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία».Ο Φίλιπ Χάμοντ – Φωτογραφία Reuters

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τονίσει ότι θέλει να κάνει νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, αλλά δηλώνει προετοιμασμένος να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στην περίπτωση που οι βουλευτές απειλήσουν να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία.Γκόουβ: Brexit και χωρίς συμφωνία

Και ενώ ο Observer φέρνει στο φως τις μυστικές επαφές στελεχών των Τόρις με τους Εργατικούς, ο υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον (όπως και της κυβέρνησης Μέι) Μάικλ Γκόουβ, γράφει στους Sunday Times ότι η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.

Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις προετοιμασίες στο υπουργικό συμβούλιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σημείωσε ότι «όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης θα εργαστεί στο μέγιστο», για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

«Με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς αν. Χωρίς αλλά. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Το Brexit γίνεται», γράφει ο Γκόουβ στους Sunday Times, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.Ο Μάικλ Γκόουβ – Φωτογραφία Reuters

Οι Times σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέθεσε ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου», το οποίο αποτελείται από έξι υψηλόβαθμους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επίτευξη του Brexit στις 31 Οκτωβρίου «με κάθε απαραίτητο τρόπο».

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση» αυτήν την εβδομάδα για να καταστεί η Βρετανία «πλήρως έτοιμη να αποχωρήσει» από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στις επιπρόσθετες δαπάνες θα περιληφθεί η χρηματοδότηση μιας από τις «μεγαλύτερες εκστρατείες πληροφόρησης της κοινής γνώμης» ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τζάβιντ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Υπό την ηγεσία μου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέες προτεραιότητες και θα παίξει πλήρως τον ρόλο του στο να βοηθήσει για την επίτευξη του Brexit», σημείωσε.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη μία ημέρα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τελεσίγραφο στους ηγέτες της ΕΕ «να ξανασκεφτούν την σημερινή άρνησή τους» για μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ