Έρευνα δικαιώνει όσους απολαμβάνουν το ζεστό μπάνιο


Οι απόψεις για το ζεστό μπάνιο είναι συχνά διφορούμενες. Άλλοι λένε κάνει καλό, ενώ άλλοι… το προτιμούν κρύο! Το σίγουρο είναι ότι όλοι απολαμβάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, ειδικά όταν γεμίζουμε την μπανιέρα με αφρόλουτρο και χαλαρώνουμε για λίγο, διώχνοντας τα πάντα απ’ το μυαλό μας.
Τελικά κάνει καλό το ζεστό μπάνιο; Οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία υποστηρίζουν πως ναι κι εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε!

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν δύο πράγματα: Δύο φορές την εβδομάδα 45 λεπτά αερόβια γυμναστική και δύο ζεστά μπάνια, με το νερό να είναι στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι 45 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, μετά από οκτώ εβδομάδες, έδειχναν εμφανή σημάδια βελτίωσης με το μπάνιο και λιγότερο με την άσκηση.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ζεστό μπάνιο βοηθά στο να ενισχυθεί, αλλά και ν’ αποκτήσει ισορροπία ο κιρκάδιος ρυθμός, δηλαδή το 24ωρο ρολόι που έχουμε μέσα μας!

Συνήθως, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν… κατεστραμμένο τέτοιο ρολόι γιατί βρίσκονται συνέχεια εκτός προγράμματος, δεν μπορούν να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες με φυσιολογικούς ρυθμούς ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας έχουν την ίδια θερμοκρασία στο σώμα τους.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, αλλά κι άλλες δυσκολίες στην καθημερινότητα. Όταν, όμως, κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, το ρολόι μας μπαίνει ξανά σε ρυθμό!

Info!
Παρά τα όσα σου είπαμε παραπάνω, υπάρχει μια εξαίρεση για το ζεστό μπάνιο: Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να πιστεύουν ότι ένα ντους με ζεστό νερό βοηθάει να χαλαρώσουμε πριν πέσουμε να κοιμηθούμε, όμως, τελικά δεν συνιστάται απ’ τους ειδικούς το ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο. Ο λόγος είναι απλός: Η θερμοκρασία του σώματός σου παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα η καρδιά σου και οι φλέβες σου να είναι σε εγρήγορση.

Έχεις δύο επιλογές: Είτε ν’ αφήσεις να περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο μετά το ζεστό μπάνιο είτε να προτιμήσεις το πιο χλιαρό νερό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ