Αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, παράλληλα με τη διατήρησή του στα 8.636 ευρώ, μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να απαιτούνται μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές συναλλαγές για το ποσόν του αφορολόγητου από τις 6.500 ευρώ έως τις 8.636 ευρώ. Την ίδια ώρα εξετάζονται αλλαγές και στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο έως τις 6.500 ευρώ περίπου θα επιτυγχάνεται με την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που απαιτείται σήμερα, ενώ για το επιπλέον ποσό έως τις 8.636 ευρώ θα απαιτούνται περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αναλυτικά το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει:

Σταθερό αφορολόγητο 6.500 ευρώ το οποίο θα «χτίζεται» με ηλεκτρονικές συναλλαγές:

  • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 10%.
  • Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, 15%.
  • Για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω από 20%.

Η ανωτέρω κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

Προσαυξημένο αφορολόγητο της τάξεως των 8.636 ευρώ:

Για να φθάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές (εκτός από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του του σταθερού αφορολόγητου ορίου).

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδήματος

  • Διατήρηση του αφορολόγητου του ορίου των 8.636 ευρώ είτε στο σύνολο του είτε με προσαυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020.
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ