Σεισμός Σέρρες: Σύγχυση με το επίκεντρο και το μέγεθος

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 21.33 το βράδυ της Δευτέρας (29/7) με σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Βόρεια Ελλάδα. Για περίπου μία ώρα υπήρξε σύγχυση τόσο με το μέγεθος του όσο και με το επίκεντρο. 

Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στη Νιγρίτα Σερρών.

«Ο σεισμός είναι μικρός. Είναι κάτω από τα 4 Ρίχτερ και δεν εμπνέει ανησυχία. Καθημερινά γίνονται τέτοιοι σεισμοί. Έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, γιατί σημειώθηκε κοντά σε αυτήν. Το επίκεντρο είναι στη Νιγρίτα (Σερρών). Θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο τις επόμενες ώρες», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος στο ΑΠΘ.

Διαφορετική όμως ήταν η πρόβλεψη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο αρχικά κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 3.5 της κλίμακας ρίχτερ, 15 Χλμ. ΝΑ του Πολυγύρου και με εστιακό βάθος 10 χλμ. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έγινε, το επίκεντρο ήταν μέσα στη θάλασσα!

Σύντομα αναθεώρησε τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς το επίκεντρο για να καταλήξει τελικά κοντά σε αυτό που είχε καταγράψει και το Ευρωμεσογειακό.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό η δόνηση ήταν μεγέθους 3,9 της κλίμακας ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ. και κατεγράφη 17 χλμ νότια των Σερρών και 56 χλμ ΒΑ της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ