Έλληνες εργαζόμενους ψάχνουν στην Αυστραλία – Σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έλληνες και ελληνόφωνους εργαζομένους αναζητούν οι ομογενείς στην Αυστραλία και απευθύνουν κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται. 

Μεγάλες είναι οι ανάγκες για δίγλωσσους φροντιστές για Έλληνες ηλικιωμένους στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, διευθύνων σύμβουλος του εκπαιδευτικού ομίλου ITHEA.

«Οι περισσότεροι Έλληνες ήρθαν στην Αυστραλία τις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70. Ως εκ τούτου η πρώτη γενιά έχει φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και πολλοί είναι αυτοί που χρειάζονται βοήθεια», σημείωσε ο κ. Ιασωνίδης, επισημαίνοντας πως στην Αυστραλία και ειδικότερα στην περιοχή της Βικτώριας υπάρχουν γηροκομεία, που ανήκουν σε ομογενειακούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικά, όπου καταγράφονται τέτοιου είδους ανάγκες.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ο ηλικιωμένος, ιδιαίτερα αυτός που πάσχει από Alzheimer, φτάνει πολλές φορές στο σημείο να ξεχάσει τα αγγλικά που έμαθε εδώ κι επιστρέφει στη μητρική του γλώσσα, την ελληνική, ενώ έχουμε και πολλές περιπτώσεις που ο ασθενής “γυρνάει” στην ντοπιολαλιά του», εξήγησε ο διεύθυνων σύμβουλος του ITHEA.

Σε ό,τι αφορά τα προσόντα των υποψηφίων, ο κ. Ιασωνίδης επισήμανε πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση «και να έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία». Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, γίνονται τα απαιτούμενα μαθήματα προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φροντίδα ηλικιωμένων.

Σημείωσε, δε, ότι για τον σκοπό αυτό, ο εκπαιδευτικός όμιλος ITHEA στη Μελβούρνη, που αναγνωρίζεται ως επίσημος εκπαιδευτικός φορέας στην Αυστραλία, οργανώνει δωρεάν ενημερωτικά σεμινάρια, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -κι εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συμμετοχή σε Χανιά, Καλαμάτα και Ιωάννινα- προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ενδιαφερόμενους.

Στελέχη της ITHEA θα έρθουν στην Ελλάδα (σ.σ. οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα) μαζί με αναγνωρισμένους (από το αυστραλιανό κράτος) συμβούλους μετανάστευσης και εκπαίδευσης και -σύμφωνα με τον όμιλο- θα απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, των δυνατοτήτων φοίτησης και των προοπτικών εργασίας στην Αυστραλία.

«Είμαστε περίπου 250.000-300.000 Έλληνες στη Βικτώρια και σε όλη την Αυστραλία περίπου 800.000. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δίγλωσσους φροντιστές ηλικιωμένων», τόνισε ο κ. Ιασωνίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως όσοι αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα για την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με τον διαφορετικό τρόπο ζωής -και όχι μόνο- στη μακρινή αυτή χώρα.

«Πάρα πολλοί νέοι έρχονται στην Αυστραλία χωρίς να έχουν μελετήσει, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς γίνεται. Έρχονται “τυφλά” και πολλές φορές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν ένα δίκτυο ανθρώπων να τους συμβουλέψει και δεν γνωρίζουν και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», εξήγησε ο κ. Ιασωνίδης.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια αλλά και να αντλήσουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, μπορούν να απευθύνονται στον όμιλο ITHEA, στο email pj@ithea.edu.au.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here