Υεμένη: Νεκροί 13 άμαχοι από πυρά – Δύο παιδιά ανάμεσά τους


Δεκατρείς άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (29/7) από πυρά του πυροβολικού των δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας εναντίον κοινότητας της βόρειας Υεμένης έπειτα από επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι η οποία στοχοθέτησε τη βάση τους, ανέφεραν υεμενίτες γιατροί.

Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο «13 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο γιατρός στο Αλ Θάμπετ αλ Σαάμπι, στην επαρχία Σαάντα. Οι οβίδες του σαουδαραβικού πυροβολικού τραυμάτισαν επίσης 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 12 παιδιά, σύμφωνα με γιατρούς.

Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στους υεμενίτες αντάρτες, συμπεριλαμβανομένου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, έκαναν λόγο νωρίτερα για πυρά του πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας εναντίον αγοράς στο Αλ Θάμπετ αλ Σαάμπι, στην καρδιά του οχυρού των Χούθι, στη βόρεια Υεμένη.

Το Αλ Μασίρα μετέδωσε ότι προκάλεσαν 36 θύματα, ενώ ο Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ, εκπρόσωπος των ανταρτών, έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 αμάχους νεκρούς. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στον ιστότοπό του φωτογραφίες τραυματιών που δέχονταν τις πρώτες βοήθειες, διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για θύματα των χθεσινών πυρών.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ανταρτών, τα σαουδαραβικά πυρά ακολούθησαν επίθεση με τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατιωτικής βάσης στη νότια Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ, το οποίο ηγείται της στρατιωτικής συμμαχίας σουνιτικών κρατών που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των Χούθι το 2015, δεν επιβεβαίωσε ούτε την επίθεση των ανταρτών, ούτε ότι υπήρξαν πυρά σε ανταπόδοση.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους με UAV και πυραύλους εναντίον του σαουδαραβικού βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες. Τη 2α Ιουλίου, εννέα άμαχοι τραυματίστηκαν σε επίθεση των Χούθι εναντίον του αεροδρομίου στην Άμπχα, σύμφωνα με τη συμμαχία υπό το Ριάντ. Τη 12η Ιουνίου, επίθεση με πύραυλο στο ίδιο αεροδρόμιο τραυμάτισε 26 πολίτες και εξώθησε τη συμμαχία να απειλήσει πως θα προχωρούσε σε πολύ σκληρά αντίποινα.

Την 23η Ιουνίου, άλλη επίθεση με πύραυλο στο ίδιο αεροδρόμιο σκότωσε έναν Σύρο και τραυμάτισε άλλους 21 άμαχους, σύμφωνα με το Ριάντ.

Η συμμαχία επενέβη στον πόλεμο στα τέλη του Μαρτίου του 2015 για να υποστηρίξει τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της Υεμένης μετά την καταφυγή του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι στη Σαουδική Αραβία μεσούσης της προέλασης των σιιτών ανταρτών.

Στη σύρραξη στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. Οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση την οποία ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη χειρότερη στον πλανήτη, με εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα της λιμοκτονίας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ