120 δόσεις προς ασφαλιστικά Ταμεία: Μείωση επιτοκίου από το 5% στο 3%

 Μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες θα φέρει η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% που ισχύει σήμερα για την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αφορά χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης όχι δεν ήθελαν αλλά αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους είτε γιατί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους είτε γιατί τα έσοδα τους ήταν τόσο λίγα που δεν έφταναν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Για την διευκόλυνσή τους τα σενάρια που εξετάζονται για την μείωση του επιτοκίου είναι δύο:

  • Να συμψηφιστεί το ποσό από το όφελος της μείωσης επιτοκίου στο τέλος της ρύθμισης
  • Να μειωθεί από την έναρξη μείωσης του επιτοκίου το ποσό της δόσης.

Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται όταν φτάσει ο δανειολήπτης προς το τέλος θα του αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό του επιτοκίου και άρα θα χρειαστούν λιγότερες δόσεις από τις 120 για να αποπληρώσει την οφειλή.

Για την δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι από την εφαρμογή της μείωσης του επιτοκίου θα μειωθεί το ποσό της δόσης για κάθε δόση που απομένουν έως τις 120 δόσεις.

Η μείωση του επιτοκίου ανάλογα με το ποσό της οφειλής αποτελεί σημαντική ελάφρυνση για όσους χρωστούν.

Στην ρύθμιση για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.

Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις. Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.

Από την πλευρά του όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης οι βελτιώσεις στις 120 δόσεις έρχονται για να βοηθήσουν τους οφειλέτες ώστε να εκμεταλλευτούν την παρούσα ρύθμιση γιατί θα είναι και η τελευταία.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία που έχει τεθεί για την ένταξη στην ρύθμιση θα είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ