Βρούτσης: Τελευταία προθεσμία για τις 120 δόσεις και restart στον επανυπολογισμό συντάξεων


Δεν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Βρούτσης: Είναι η τελευταία ευκαιρία.
Restart στον επανυπολογισμό των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.
Συμβολαιογράφος με εισφορές… πάνω από 7 εκατ. ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη 23.000€.

Προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις έχουν όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Το ενδεχόμενο να παραταθεί ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που προανήγγειλε και αλλαγές στον επανυπολογισμό για τις συντάξεις μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη πως κάποιοι θα έπαιρναν σύνταξη 24.000€.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία» είπε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας την Τρίτη (30.07.2019) στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και παράταση δεν πρόκειται να δοθεί διεμήνυσε και κάλεσε όσους έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που έρχονται.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι για τα χρέη στα Ταμεία, οι αλλαγές που θα γίνουν στη ρύθμιση και θα έρθουν με διάταξη στο διυπουργικό νομοσχέδιο, θα προβλέπουν μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%. Η κατώτατη δόση είναι στα 50 ευρώ και στα 30€ για τους αγρότες.

Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για ένταξη στις 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία αν και, όπως είπε, μέχρι στιγμής η ρύθμιση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης αν και παραδέχθηκε ότι η μη εκκαθάριση των χρεών οφείλεται σε παθογένεια του συστήματος, ανακοίνωσε ότι μόλις χθες εκκαθαρίστηκαν 700.000.000 οφειλών του 2017 και 80.000.0000 του 2018. Πρακτικά σημαίνει αυτό ότι, τα χρέη του 2017 έχουν τακτοποιηθεί και οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να γίνει το ίδιο και για το 2018.Οι χρυσές συντάξεις και το… restart

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μη γίνει αναφορά και στο θέμα των ημερών που έχει προκαλέσει σάλο και θύελλα αντιδράσεων. Και δεν είναι άλλο από τις «χρυσές» συντάξεις που επρόκειτο να πάρουν κάποιοι από τον ΕΦΚΑ, συντάξεις που έφταναν ακόμη και τις 24.000€.

«Ευτυχώς με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν». Δεν ήταν, όμως, σε θέση να πει πόσες ήταν αυτές οι συντάξεις.

«Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Τάσου Πετρόπουλου περί fake news τους κατηγόρησε για «θράσος».

Μάλιστα, έκανε αναφορά και σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Τα Νέα, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, στο οποίο αναφέρεται πως «συμβολαιογράφος με συντάξιμες αποδοχές 40.648,30 ευρώ και καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές 7.804.473,80 ευρώ με βάση το νέο νόμο και την αρχή της ανταποδοτικότητας θα λάβει μικτή σύνταξη ποσό: 23.008,84 ευρώ».

Κατά τον Γιάννη Βρούτση, οι υψηλές συντάξεις δόθηκαν βάσει λαθών στον επανυπολογισμό και προανήγγειλε «restart στο σύστημα επανϋπολογισμού». «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», είπε επίσης ο Γιάννης Βρούτσης.Ο ΕΦΚΑ και τα ψηφιακά έγγραφα

«Δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, πως κύριες, επικουρικές και εφάπαξ «ξεπερνούν τις 470.000».

«Το πρόβλημα δε θα λυθεί μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο», είπε για να προτείνει ως λύση την ψηφιακή σύνταξη. Όπως πρόσθεσε «από 1η Ιουνίου 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».

Αναφορικά με το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Έκανε μάλιστα γνωστό πως, «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, όλη η διαδικασία να γίνεται αυτόματα, όπως με το taxis. Επίσης, προανήγγειλε ότι ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης  το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014».

Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί φέτος ο κατώτατος μισθός». Όμως, «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».

Δείτε όλα όσα είπε ο Γιάννης Βρούτσης

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ