Εφορία: Πώς θα εξοφλήσετε το φόρο του εκκαθαριστικού σε 12 δόσεις


Παράταση έως σήμερα Τρίτη 30/07 στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην υπάρξει συμφόρηση στο TAXISnet, καθώς περίπου 150.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.

Την επιλογή να εξοφλήσουν τους φόρους στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις – αντί σε 3 διμηνιαίες – έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι.

Το δικαίωμα αυτό μπορεί να το ασκήσει κάθε φορολογούμενος που παρέλαβε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος με την υπαγωγή της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού στην «πάγια ρύθμιση» του νόμου 4152/2013.

Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού. Η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη ή και η δεύτερη δόση ή αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την πάγια ρύθμιση σε 24, αλλά μέχρι να προωθηθούν οι σχετικές αποφάσεις ισχύουν οι 12 δόσεις.

Αναλυτικά τα 5 «βήματα»

  • Είσοδος στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»

Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet προκειμένου να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής.

  • Είσοδος στην φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης

Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» και, κατόπιν, «Υποβολή νέας» αίτησης. Ακολούθως, πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 12 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του εκκαθαριστικού της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στην συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα κληθεί να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, θα καθορίσει και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων (μέχρι και τις 12). Επιλέγοντας, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα», θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία της ταυτότητάς σας.

  • Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού του λογαριασμού μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

  • Υποβολή αίτησης

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να κάνει κλικ πάνω στην ένδειξη «υποβολή αίτησης». Η αίτηση, εφόσον δεν έχει κάποιο λάθος ή έλλειψη, υποβάλλεται και τίθεται, τότε, άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως, εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης:

Το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος,

Ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων

Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης,

Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης

Το συνολικό πληρωτέο ποσό και

η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), ένας κωδικός αριθμός αποτελούμενος από τρία σκέλη, ο οποίος έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης και χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμενης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.

Επικύρωση ρύθμισης

Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως όσοι «ξεχασιάρηδες» δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα σε κάθε περίπτωση:

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ