Μιχαηλίδου: Επίδομα τοκετού 2.000 ευρώ για κάθε γέννα – Ποιοι πιθανόν να εξαιρεθούν

«Δεν καταργούμε και δεν μειώνουμε τα επιδόματα αλλά ερχόμαστε και τα ενισχύουμε πολύ στοχευμένα» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τη σκέψη να μη λαμβάνουν το επίδομα τοκετού οι οικογένειες με πολύ υψηλά εισοδήματα εξέφρασε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN TV».

«Τα 2.000 ευρώ για κάθε γέννα που προϋπολογίζονται για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι για κάθε γέννα που γίνεται στη χώρα, είναι οριζόντια και είναι για όλους. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα αυτό που σκεφτόμαστε είναι να μην το εφαρμόσουμε. Αν αυτό μας αφήνει ένα περιθώριο ελευθερίας έτσι ώστε για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, για τους πολύ ευάλωτους, να αυξήσουμε λίγο παραπάνω το επίδομα, αυτό θα είναι προτεραιότητα απόλυτη», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Επιπλέον, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Δεν καταργούμε και δεν μειώνουμε τα επιδόματα αλλά ερχόμαστε και τα ενισχύουμε πολύ στοχευμένα. Η στόχευσή μας είναι οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακά μονάδες και η στόχευσή μας είναι η οικογένεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε και να απαντήσουμε στην πολύ μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας, που είναι το δημογραφικό». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο κόσμος που παίρνει τα επιδόματα πραγματικά τα χρειάζεται».

«Προϋπολογίζουμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 1 δισ. ευρώ» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου και συμπλήρωσε ότι «η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα, ξεριζώνεται με δουλειές, γι’ αυτό και υπάρχει όλη η οριζόντια και καθετοποιημένη πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική της κυβέρνησης για επενδύσεις για νέες καλοπληρωμένες δουλειές».

Ερωτηθείσα πόσα χρήματα θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, απάντησε ότι «ο πρώτος δικαιούχος λαμβάνει 200 ευρώ και ο δεύτερος 100 ευρώ. Από κει και πέρα, θα είναι 50 ευρώ ανά παιδί. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει 400 ευρώ».

«Τα τινά που εξετάζουμε είναι δύο, το ένα είναι μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν σε όλα τα εισοδήματα και το δεύτερο είναι ότι εντοπίζουμε ποια κομμάτια του πληθυσμού είναι πιο κοντά στο όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλαδή ποιοι έχουν περισσότερη ανάγκη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να ενισχυθούν. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ότι πιο κοντά στο όριο της απόλυτης φτώχειας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες με τα ανήλικα τέκνα», επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι παροχές του πρωθυπουργού της χώρας μέσα από το υπουργείο μας για το δημογραφικό είναι οριζόντιες και είναι για όλους».

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ