Κίνα: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», προειδοποιεί το Πεκίνο

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Κίνα από τις συνεχείς διαδηλώσεις. Δεν λείπουν και οι απειλές από υψηλόβαθμους αξιωματούχους προς τους διαδηλωτές λέγοντας πως όσοι παίζουν από τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν.

Σοβαρή είναι η κρίση που διέρχεται η Κίνα με τους διαδηλώσεις να είναι συνεχείς και το κύμα βίας να αυξάνεται. «Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», προειδοποίησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πεκίνου τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της.

«Μην υποτιμήσετε ποτέ την αυστηρή αποφασιστικότητα και την τεράστια δύναμη της κεντρικής κυβέρνησης», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Γιανγκ Γκουάνγκ, την επομένη γενικής απεργίας και νέας διαδήλωσης που έληξε με επεισόδια βίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (σ.σ.: οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις) είναι μια ισχυρή δύναμη και θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της Κίνας, πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν επίσης «όλους τους εγκληματίες: ποτέ μην κρίνετε λάθος την κατάσταση και εκλάβετε εσφαλμένα την αυτοσυγκράτησή μας ως αδυναμία» και υπογράμμισαν ότι «οι βίαιοι εγκληματίες» που ωθούν την πόλη σε μια «επικίνδυνη άβυσσο» θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σαφές σε κάθε μικρή ομάδα βίαιων και αδίστακτων εγκληματιών και στις αποκρουστικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από αυτούς: αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», επανέλαβε ο Γιανγκ για να συμπληρώσει: «Η τιμωρία τους είναι θέμα χρόνου».

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα και αυτή θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την κινεζική εθνική κυριαρχία, πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος, αντιδρώντας σε σχόλια που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, και σημείωσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να συνεργούν με τους αυτονομιστές στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε εξάλλου την υποστήριξη των κινεζικών αρχών στην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ όσον αφορά την καταστολή των διαδηλώσεων και τόνισε ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση εκεί.

Η προειδοποίηση αυτή ήταν η πιο σθεναρή που έχει διατυπώσει το Πεκίνο από τότε που άρχισαν οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Ιουνίου, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε να επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.Οι διαδηλωτές συνεχίζουν με τη βία να αυξάνεται

Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και αυξάνεται η βία σε αυτές, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν τον οριστικό ενταφιασμό αυτού του νομοσχεδίου και την αποχώρηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, την οποία υποστηρίζει το Πεκίνο.

Χθες συνολικά 148 άνθρωποι συνελήφθησαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αμαυρώθηκαν από νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

«Στην χθεσινή επιχείρηση η αστυνομία συνέλαβε 148 ανθρώπους, συγκεκριμένα 95 άνδρες και 53 γυναίκες, ηλικίας 13 ως 63 ετών», δήλωσε ο Τζον Τσε, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια ώρα τρία μέλη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ προχώρησαν σήμερα έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους στην εντελώς πρωτόγνωρη ενέργεια να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, για να μην επιτρέψουν, σύμφωνα με τα ίδια, στην κυβέρνηση της πόλης να έχει το μονοπώλιο στην ενημέρωση.

Το κίνημα αυτό, λόγω του φόβου δικαστικών αντιποίνων, δεν έχει κάποιον αναγνωρισμένο ηγέτη, ενώ τα μέλη του οργανώνουν τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τρία αυτά μέλη του κινήματος, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που παραχώρησαν την σπάνια αυτή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν φορώντας το συμβολικό μαύρο μπλουζάκι των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ και ένα κίτρινο κράνος εργοταξίου, όπως και μάσκες.

«Η πλατφόρμα αυτή έχει στόχο να αντισταθμίσει το μονοπώλιο της κυβέρνησης στον πολιτικό λόγο σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο ένας από τους τρεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν εκφράζονται εκ μέρους ενός οποιουδήποτε κινήματος ή πολιτικού κόμματος και ότι παραχωρούν την συνέντευξη αυτή «ως μέλη του λαού, για τον λαό».

«Καλούμε την κυβέρνηση να ξαναδώσει την εξουσία στο λαό και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ», σημείωσαν, διαβάζοντας μια ανακοίνωση στην αγγλική και την κινεζική γλώσσα.

«Η σημερινή κυβέρνηση (του Χονγκ Κονγκ) θα έπρεπε να αισθάνεται ότι την αφορά το αίσθημα του πληθυσμού, αλλά έχει επιλέξει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της», δήλωσε επίσης το ένα από τα τρία πρόσωπα στα αγγλικά. «Η σκανδαλώδης αυτή συμπεριφορά πρέπει να καταδικαστεί».

Οι ίδιοι κατήγγειλαν επίσης τη βία των δυνάμεων της τάξης, η οποία δείχνει, όπως είπαν, την «απόλυτη απώλεια αυτοπειθαρχίας» και την «ανικανότητά» τους.Σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα

«Η επιδίωξη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Καλούμε την κυβέρνηση να μην εξαλείψει το δικαίωμα αυτό», κατέληξαν.

Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ριζοσπαστικές ομάδες και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές και μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ