Εγκεφαλικό: Πότε ένας άνθρωπος διατρέχει κίνδυνο να πάθει έφραγμα

Όταν ένας άνθρωπος έχει περάσει έμφραγμα, διατρέχει κίνδυνο να πάθει κι εγκεφαλικό μερικά χρόνια μετά

Μια νέα έρευνα Αμερικανών δίνει την απάντηση και δείχνει πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ένα έμφραγμα, παραμένει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, εκ των οποίων περισσότεροι από 46.000 νοσηλεύονταν για έμφραγμα και 80.000 για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας, στην Ατλάντα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Alexander Merkler και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο άνθρωπος διατρέχει κίνδυνο εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν υποστεί έμφραγμα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τον πρώτο μήνα μετά το εξιτήριο που έλαβαν όσοι είχαν υποστεί έμφραγμα, δήλωσε ο Merkler. Ο κίνδυνος παρέμενε όμως υψηλός για διάστημα 5 έως 12 εβδομάδων, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, πρόσθεσε. Μετά την πάροδο 12 εβδομάδων, ο κίνδυνος επέστρεφε στα προ του εμφράγματος επίπεδα.

«Ένα έμφραγμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών», δήλωσε ο Merkler και προσέθεσε πως «πρόκειται για σημαντική είδηση, επειδή σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα, το έμφραγμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο μόνο για ένα μήνα».

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Merkler
Ίσως να οφείλεται στο ότι η βλάβη στην καρδιά προκαλεί θρόμβους που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο, είπε. «Αυτά τα ευρήματα θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σχέση εμφράγματος και εγκεφαλικού», δήλωσε ο Merkler.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, μετά το έμφραγμα οι ασθενείς λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται αντιπηκτικά για την πρόληψη των θρόμβων, ανέφερε ο Merkler. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες ωστόσο, για να διαπιστωθεί ποια αγωγή λειτουργεί καλύτερα, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικότερης πρόληψης και αντιμετώπισης των εμφραγμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ