Ονδούρα: Νέα μαζική διαδήλωση εναντίον του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες


Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία χθες, Τρίτη, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, Τεγκουσιγάλπα, για να απαιτήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του συντηρητικού προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που αμερικανικό δικαστήριο υποπτεύεται ότι πήρε χρήματα από διακινητές ναρκωτικών, μία ημέρα μετά τα επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές και την αστυνομία.

«Κάτω ο ναρκέμπορος», «να φύγει ο ΧΟΕ», φώναζαν περίπου 10.000 διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο που σχηματίζει το ονοματεπώνυμο του προέδρου.

Όπως και την προηγουμένη, ομάδες φοιτητών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Ονδούρας (UNAH) που συμμετείχαν στη διαδήλωση πέταξαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Τουλάχιστον τρία καταστήματα «πήραν φωτιά» στα επεισόδια, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της πρωτεύουσας της Ονδούρας. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία εργαζομένων στους τομείς της υγείας και της παιδείας, που συνδέονται με κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως με εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

«Απαιτούμε να φύγει ο δικτάτορας, η εκλογή του οποίου δεν ήταν νόμιμη, έγινε χάρη σε νοθεία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πανεπιστημιακός Έντουιν Ερνάντες.

Κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι πρόεδρος Ερνάντες εξελέγη τον Νοέμβριο του 2017 διαπράττοντας απάτη. Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, με τις οποίες ευθυγραμμίζει την πολιτική του σε πολλά ζητήματα.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί, με την υποστήριξη φοιτητών και πολιτών, πρωτοστάτησαν ήδη τον Ιούνιο στη σειρά μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον δύο κυβερνητικών διαταγμάτων με σκοπό, κατ’ αυτούς, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Η σύλληψη τον Νοέμβριο του Τόνι Ερνάντες, αδελφού του προέδρου, στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να δικαστεί για συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, είναι ένα στοιχείο που αποκρυστάλλωσε το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας στη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής (9 εκατ. κάτοικοι).

Ο πρόεδρος Ερνάντες φέρεται, σύμφωνα με δικόγραφο που έχει υποβληθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, να έλαβε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τα έσοδα της πώλησης ναρκωτικών για τις προεκλογικές του εκστρατείες, τόσο όταν διεκδικούσε μια έδρα στο κοινοβούλιο, το 2009, όσο και όταν διεκδικούσε το ύπατο αξίωμα της χώρας του, το 2013.

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αναγκάστηκε προ ημερών να διαψεύσει δημόσια τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την υπόθεση. Κατήγγειλε ότι είναι θύμα εκστρατείας κατασυκοφάντησης από μέρους διακινητών ναρκωτικών που, κατ’ αυτόν, έχουν σκοπό να τον «εκδικηθούν» διότι εφάρμοσε σκληρά μέτρα εναντίον τους. Υποστήριξε επίσης ότι η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, «συνεργάζεται» με κακοποιούς για να τον συκοφαντήσει.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ