Ένα άτακτο Brexit θα επιφέρει ελλείψεις τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία θα αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Καμπανάκι από φορέα του εμπορικού κλάδου.

Δεν θα επηρεάσει μόνο την οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα άτακτο Brexit. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί προβλήματα θα υπάρξουν και στην τροφοδοσία κάποιων τροφίμων για εβδομάδες ή και μήνες εάν λόγω των καθυστερήσεων στα λιμάνια τα νωπά προϊόντα μείνουν για διάστημα μέσα στα φορτηγά μεταφορών και χαλάσουν, όπως προειδοποίησε σήμερα φορέας του κλάδου.

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια εμπορική συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον κλάδο καθώς τα περισσότερα από τα νωπά προϊόντα εισάγονται και οι αποθήκες γεμίζουν πριν τα Χριστούγεννα προειδοποιούν διάφορες εταιρίες λιανεμπορίου μεταξύ των οποίων και η Tesco.

Ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit στις 29 Μαρτίου, τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρίες λιανεμπορίου συνεργάστηκαν με τους προμηθευτές για να αυξήσουν τα αποθέματα προϊόντων μακράς διαρκείας όπως τα μακαρόνια, το εμφιαλωμένο νερό και το χαρτί τουαλέτας.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων μόνο για μερικές ημέρες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν και ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας, το Ντόβερ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις αφίξεις.Κρατήσεις για αεροπορικές μεταφορές από φαρμακευτικές εταιρίες

Ο κλάδος έχει επίσης δοκιμάσει διαφορετικά λιμάνια για να αποφύγει τη βασική διαδρομή Ντόβερ-Καλαί, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε σχετικές κρατήσεις με αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου τα εφόδια να μεταφερθούν αεροπορικώς εάν χρειαστεί.

«Ο κλάδος των τροφίμων είναι απολύτως σαφής ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για εμάς», δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών Τιμ Ράικροφτ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Θα υπάρξουν επιλεγμένες ελλείψεις και σε κάποιο βαθμό θα είναι τυχαίες, διότι αυτό εξαρτάται από το ποια φορτηγά θα περάσουν και ποια όχι. Νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια σοβαρή αναταραχή και θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες μετά την έξοδό μας».

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει προσωρινά κάποιους από τους κανόνες ανταγωνισμού για να επιτρέψει σε λιανεμπόρους και προμηθευτές να εργαστούν από κοινού για να προσφέρουν την πιο αποτελεσματική κάλυψη για τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση.Ζητούν εγγυήσεις από την κυβέρνηση

Ο Ράικροφτ δήλωσε ότι ο κλάδος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις ότι οι εταιρίες δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα από τους ρυθμιστικούς φορείς για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού.

«Στην περίπτωση της αναταραχής μιας μη συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση θέλει οι εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις –θα αποφασίσουμε πού θα πάνε κατά προτεραιότητα οι αποστολές– θα πρέπει να παράσχουν ισχυρές γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος περί ανταγωνισμού δεν θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο Ράικροφτ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ