Άγρια κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο και τα… πτυχία τους


Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η σημερινή συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο στο πλαίσιο του διυπουργικού νομοσχεδίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα πτυχία και τις σπουδές τους.

Την ώρα που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το Πανεπιστημιακό άσυλο και έλεγε ότι εκείνος αποφοίτησε από ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει εξετάσεις και πήγε απευθείας σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού», από τα έδρανα της ΝΔ ακούστηκε μία ατάκα για τις σπουδές του κ. Τσίπρα και για μετεγγραφή από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας σταμάτησε την ομιλία του και τόνισε, «αναπαράγετε μια αθλιότητα των fake news ότι δήθεν πήρα μεταγραφή από τη Βουλγαρία. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Είχα την τιμή να φοιτήσω ως φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η σύγκριση και το επίπεδο των σπουδών του ΕΜΠ δεν μπορεί να υπάρξει».

Τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα δεν άφησε αναπάντητους ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του, είπε: «Επειδή μου ασκήσατε μία κριτική ποια είναι η επαφή μου με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής, παρότι δεν είχα καμία πρόθεση να σπουδάσω στην Ελλάδα. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις σπουδές του.

Μητσοτάκης: Αποκατάσταση του ασύλου, όχι κατάργηση του

Την αποκατάσταση της νομιμότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και της επαναφοράς του «πραγματικού ασύλου ιδεών» προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του διυπουργικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα.

«Παίρνω το λόγο για να επισημαίνω κάποια κρίσιμα ζητήματα για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Ας φανταστούμε τη ζωή ενός πρωτοετούς φοιτητή. Φτάνει στο πανεπιστήμιο, “ψαρωμένος” αλλά σίγουρα διψασμένος για γνώση. Τι συναντάει; Αγνώστους να περιφέρονται στη σχολή, με κλειστές βιβλιοθήκες, βρώμικους διαδρόμους και σίγουρα θα αγανακτήσει πως το εργαστήριο που ήθελε να δει πως κι αυτό έχει βάλει “λουκέτο”» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Μια ανακοίνωση θα τον ειδοποιεί ότι τα μαθήματά του έχουν μεταφερθεί, επειδή έχουν καταληφθεί οι περισσότερες αίθουσες. Ναρκωτικά και μολότοφ στα υπόγεια, καθηγητές να καθυβρίζονται και να λοιδορούνται. Ύστερα από τέσσερα χρόνια θα έχει πάρει το πτυχίο του, αλλά θα έχει συμβιβαστεί. Ο φοιτητής αυτός μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων των πολλών που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Και εκεί θα νιώσει έκπληξη και ντροπή για πανεπιστήμια καθαρά και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός εκεί βρίσκεται πράγματι στο περιθώριο. Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Μητσοτάκη

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος επί του διυπουργικού νομοσχεδίου που έχει έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «ιδεολογική εμμονή απέναντι στο ελληνικό πανεπιστήμιο», ενώ χαρακτήρισε τις αναφορές του ως «μια εικόνα που δυσφημίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο και απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία». Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας στα πανεπιστήμια», ωστόσο χαρακτήρισε φιλολογικου χαρακτήρα την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο παράδειγμα του πρωτοετή φοιτητή.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ