Ιταλός ΥΠΕΞ: Τα ενεργειακά του Νότου περνούν μέσα από την Ελλάδα

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά, το Brexit και το μεταναστευτικό κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση για τα ενεργειακά θέματα, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν η επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ όσο και ο αγωγός East-Med, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία. Ειδικότερα για τον East-Med, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η σχετική συμφωνία.

Ως προς τα ευρωπαϊκά θέματα οι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση διά του BREXIT.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το μεταναστευτικό. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια από κοινού θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους, πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη κοινής πολιτικής της ΕΕ, «που λείπει σήμερα και να δώσει πραγματικό περιεχόμενο», όπως επισήμανε, και προσέθεσε: «Οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα γι΄ αυτό το θέμα της μετανάστευσης παρά να είμαστε μόνο θεατές».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική.

Ο κ. Μιλανέζι ξεκίνησε τις δηλώσεις λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκεται στην Αθήνα ελάχιστες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για «την εξαιρετική υποδοχή».

Εστιάζοντας στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θερμότατη φιλία και στάθηκε ιδιαίτερη στη γεωγραφική γειτνίαση αλλά και στις κοινές πολιτιστικές αξίες και στη μακραίωνης ιστορία των δύο λαών.

«Βρισκόμαστε στη Μεσογειακή λεκάνη, βρισκόμαστε στην κεντρική Μεσόγειο, προσβλέπουμε προς την ανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης και αυτή η πολιτική κατάσταση, συνεπώς, μας θέτει προκλήσεις αλλά μας προσφέρει και νέες ευκαιρίες» ανέφερε και ανέδειξε πως σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια καινούργια οικονομική ευκαιρία. Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τη θέση του, μίλησε για τη δυνατότητα ανοικοδόμησης ενός μεγάλου εμπορικού χώρου στη Μεσόγειο που μπορεί να προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μιλανέζι στα ενεργειακά θέματα, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» διαμήνυσε ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ