ΗΠΑ: Η νομιμοποίηση της κάνναβης μείωσε τους θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών


Οι αμερικανικές Πολιτείες όπου η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη καταγράφουν μείωση κατά τουλάχιστον 20% των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Τα οπιοειδή ενοχοποιήθηκαν για τους θανάτους 47.600 ανθρώπων το 2017 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). Εκείνη τη χρονιά, η επιδημία κηρύχθηκε «κρίση δημόσιας υγείας» από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η χρήση μαριχουάνας, νόμιμη σε 34 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον για θεραπευτικούς σκοπούς, έχει νομιμοποιηθεί επίσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε δέκα Πολιτείες και στην αμερικανική πρωτεύουσα (τον Ιανουάριο εγκρίθηκε η νομιμοποίησή της στην Πολιτεία Ιλινόι).

Συγκρίνοντας τους δείκτες των θανάτων από υπερβολική δόση πριν από και μετά τη νομιμοποίησή της, καθώς και μεταξύ Πολιτειών σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας νομιμοποίησης, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Economic Inquiry, συμπέραναν ότι υπάρχει «ισχυρή» σχέση αιτίας-αιτιατού με τη θνησιμότητα που αποδίδεται στα οπιοειδή.

Η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 35%, σύμφωνα με την οικονομετρική αυτή ανάλυση, ιδιαίτερα ως προς τους θανάτους που προκαλεί η κατανάλωση οπιοειδών όπως η φαιντανύλη, το φονικότερο αναλγητικό που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Όλες οι Πολιτείες πλήττονται από την κλιμάκωση της επιδημίας των οπιοειδών, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νέιθαν Τσαν, οικονομολόγος του πανεπιστημίου Άμχερστ και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Όμως «οι πολιτείες που την έχουν νομιμοποιήσει [σ.σ. τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς] πλήττονται λίγο λιγότερο από εκείνες που δεν την έχουν νομιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Οι Πολιτείες όπου υπάρχει νόμιμη πρόσβαση στη μαριχουάνα μέσω σημείων πώλησης είδαν μεγαλύτερη μείωση των θανάτων από τις άλλες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστήμονες δεν καταπιάνονται με τα αίτια στη μελέτη που εκπόνησαν, πάντως ο Νέιθαν Τσαν θεωρεί πως οι διαφορές μπορεί να συνδέονται με τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που ακολουθούν αυτοθεραπευτική και «ανακουφίζονται από τον πόνο με την κατανάλωση μαριχουάνας», άρα «είναι λιγότερο πιθανό να εξαρτηθούν από τα οπιοειδή».

Ωστόσο προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα: κατ’ αυτές, η χρήση κάνναβης αυξάνει, δεν μειώνει τη χρήση οπιοειδών χωρίς συνταγή.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ