Σάλος με δηλώσεις Μπολσονάρο: “Εθνικός ήρωας” ο αρχιβασανιστής της δικτατορίας

Ο βραζιλιάνος ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ένας αξιωματικός του στρατού που είχε καταδικαστεί για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του καθεστώτος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985) ήταν «εθνικός ήρωας».

Ο συνταγματάρχης Κάρλος Αλμπέρτο Ούστρα, που πέθανε το 2015, ήταν επικεφαλής της διαβόητης βραζιλιάνικης υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών DOI-CODI, η οποία πρωτοστάτησε στην καταστολή της βραζιλιάνικης αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2008, πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι επέβλεπε προσωπικά τους βασανισμούς υπόπτων και αντιφρονούντων.

Η Εθνική Επιτροπή Αλήθειας της Βραζιλίας κατέγραψε 45 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Ούστρα στη διοίκηση της ασφάλειας του στρατιωτικού καθεστώτος, όπως και 502 υποθέσεις βασανισμών. Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο ακύρωσε συνάντηση με τον Γάλλο υπ. Εξωτερικών για… να…

Όμως για τον Μπολσονάρο, ο Ούστρα «ήταν εθνικός ήρωας, ο οποίος απέτρεψε τον κίνδυνο η Βραζιλία να περιπέσει σε αυτό που θέλει η αριστερά σήμερα». Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε τη δήλωση αυτή πριν συναντηθεί με τη χήρα του θανόντος στρατιωτικού.

Πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών που ενηλικιώθηκε επί δικτατορίας, ο Μπολσονάρο έχει εξυμνήσει επανειλημμένα την κληρονομιά του βραζιλιάνικου στρατιωτικού καθεστώτος και συμπεριέλαβε πολλούς απόστρατους στρατηγούς στην κυβέρνηση που σχημάτισε όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Το 2016, ο Μπολσονάρο είχε αφιερώσει στον Ούστρα την ψήφο με την οποία τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, άλλοτε αντάρτισσας που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί επί δικτατορίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπολσονάρο αντικατέστησε τα τέσσερα από τα επτά μέλη μιας επιτροπής επιφορτισμένης με τη διενέργεια έρευνας για τους εξαφανισθέντες στα χέρια της δικτατορίας κατά τη διάρκεια του «βρόμικου πολέμου» εναντίον ανταρτών και ακτιβιστών της βραζιλιάνικης αριστεράς. Στη θέση τους, διόρισε αξιωματικούς του στρατού και μέλη ακροδεξιών κομμάτων.

Ερωτηθείς γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, απάντησε σε δημοσιογράφους: «υπάρχει νέος πρόεδρος· είναι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Τελεία και παύλα».Έξαλλη η Ρούσεφ

Η δήλωση που Ζαΐρ Μπολσονάρο, για τον συνταγματάρχη Κάρλος Αλμπέρτο Ούστρα προκάλεσε την αντίδραση της κεντροαριστερής πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ.

Η Ρουσέφ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η τοποθέτηση του Μπολσονάρο είναι απαράδεκτη από πλευράς του αρχηγού ενός κράτους το οποίο έχει κυρώσει διεθνείς συμφωνίες που καταδικάζουν τα βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Είναι πολύ σοβαρό το ότι ο πρόεδρος εξυμνεί έναν διαβόητο βασανιστή και υπερασπίζεται τα βασανιστήρια ως κρατική πολιτική», τόνισε η Ρουσέφ στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ