Ιταλία: Αβεβαιότητα στη χώρα μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμό


Σε κυβερνητική κρίση βρίσκεται η Ιταλία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ματέο Σαλβίνι να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο προσκήνιο η περίπτωση για εκλογές τον Οκτώβριο την ώρα που τα ερωτήματα είναι πολλά.

Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί. Γρήγορα εκλογές με προοπτική μια κυβέρνηση ενδεχομένως 100% της ακροδεξιάς ή ομάδα τεχνοκρατών; Η διάλυση του λαϊκιστικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 μήνες, την οποία αποφάσισε ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι ο Ματέο Σαλβίνι έχει προκαλέσει καινούργια προβλήματα στη χώρα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Εκλογές χωρίς αμφιβολία, όμως πότε και με ποια κυβέρνηση; Με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές; Ή με τη σημερινή κυβέρνηση να διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποθέσεις εν αναμονή των εκλογών;

Είναι «μια φάρσα που δεν θα κάνει πολλούς να γελάσουν. Οι Ιταλοί αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις» με την αύξηση των επιτοκίων του ιταλικού χρέους, γράφει ο αρθρογράφος Κλάουντιο Τίτο στην αριστερή εφημερίδα La Repubblica.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων εξάλλου αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του πρώην συμμάχου του και επικεφαλής της άκρας δεξιάς.

«Ας πάμε αμέσως στο Κοινοβούλιο για να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει πια πλειοψηφία (…) και ας δώσουμε σύντομα τον λόγο στους ψηφοφόρους», απαίτησε ο Ματέο Σαλβίνι στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα.

Στη συνέχεια άρχισε ουσιαστικά την προεκλογική εκστρατεία του στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην Πεσκάρα (κεντρική Ιταλία).

«Μας λένε πως δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους. Θα αποδείξουμε, αν μας δώσετε τη δύναμη για να το κάνουμε, πως είναι δυνατό να μειωθούν οι φόροι των ιταλών εργαζομένων», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του.Έξαλλοι Κόντε και Ντι Μάιο

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και ο Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησαν τον υπουργό Εσωτερικών ότι θέλει να επωφεληθεί από τις θετικές γι’ αυτόν δημοσκοπήσεις, χωρίς να νοιάζεται για το καλό των Ιταλών. Αμφότεροι δεν έκρυψαν το θυμό τους για την απόφαση του Σαλβίνι να διαλύσει την κυβέρνηση.

Ο Κόντε δήλωσε πως ο Σαλβίνι θα πρέπει «να εξηγήσει και να δικαιολογήσει» στον ιταλικό λαό την απόφασή του να βάλει τέλος στον κυβερνώντα λαϊκιστικό συνασπισμό, την ώρα που στη Λέγκα είχαν δοθεί ουσιαστικά όλα όσα ήθελε.

Να σημειωθεί πως η κρίση στους κόλπους του συνασπισμού ξέσπασε προχθές, Τετάρτη, κατά την τελευταία ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής συνόδου που αφορούσε το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Λιόν, στη Γαλλία, με το Τορίνο, στην Ιταλία, με τρένο μεγάλης ταχύτητας.

Το M5S επέμεινε να καταψηφίσει αυτό το σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Λέγκα.Στο προσκήνιο εκλογές τον Οκτώβριο;

Οπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Λέγκα θα ήθελε να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αναφέρονται οι Κυριακές 13, 20 και 27 Οκτωβρίου.

Όποια κι αν είναι η ημερομηνία, η Λέγκα θα προσέλθει σ’ αυτές από θέση ισχύος, με το 34% που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές και τις δημοσκοπήσεις που της δίνουν 36% έως 38% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό που μπορεί εν δυνάμει να της επιτρέψει να κυβερνήσει μόνη ή με την ήδη κεκτημένη εκ μέρους της στήριξη του μεταφασιστικού κόμματος Fratelli d’Italia.

Από την πλευρά του το M5S έχει υποχωρήσει πολύ, με περίπου 17% της πρόθεσης ψήφου, το μισό της επίδοσής του στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2018.

«Η Λέγκα και το M5S θα έχουν τη δύσκολη αποστολή να εξηγήσουν στη χώρα το πώς η χαρούμενη πολεμική μηχανή», η κυβέρνηση συνασπισμού τους, «διαλύθηκε ήδη», γράφει από την πλευρά του ο Μάσιμο Φράνκο, ο αρθρογράφος της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.Πώς θα αντιδράσει ο Ματαρέλα

Ο αστάθμητος παράγων είναι η αντίδραση του αρχηγού του κράτους, του Σέρτζο Ματαρέλα, καθώς μόνον αυτός έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, αφού διαβουλευθεί με τους προέδρους των δύο σωμάτων και τους κύριους πολιτικούς ηγέτες, πριν προκηρύξει εκλογές.

Ο Ματαρέλα δεν έχει κρύψει πως είναι αντίθετος στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, την περίοδο δηλαδή που η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με τις Βρυξέλλες και να τον περάσει από το κοινοβούλιο.

Μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία θα διεκπεραιώνει απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις, δεν θα έχει το απαραίτητο κύρος για να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βλάψει την Ιταλία στις αγορές.

Το πρακτορείο AGI αναφέρει ότι η Γερουσία μπορεί να συγκληθεί στις 20 Αυγούστου για να διαπιστώσει την πτώση της κυβέρνησης και το κοινοβούλιο μπορεί να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα. Νέες εκλογές θα πρέπει τότε να διεξαχθούν μέσα σε 50 έως 70 ημέρες, σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα.

 

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ