Χονγκ Κονγκ: Καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο από διαδηλωτές

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο της πόλης.

Δεν έχουν τέλος οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και οι οποίες θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο. Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην αίθουσα αφίξεων του Διεθνούς Αεροδρομίου της πόλης,

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση σηματοδοτεί το 10ο συνεχές σαββατοκύριακο διαδηλώσεων στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Οι διαμαρτυρίες στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο ξεκίνησαν με αντιδράσεις στον νόμο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα –που αποσύρθηκε- και εξελίχθηκαν σε αιτήματα για πλήρη δημοκρατία, αποτελώντας πρόκληση για την κυβέρνηση της πόλης. Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση από τότε που πέρασε και πάλι στην κυριαρχία του Πεκίνου το 1997, με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, που συχνά εξελίσσονται σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ριζοσπαστικών ακτιβιστών και δυνάμεων της τάξης.

Οι διαδηλωτές στην πλειονότητά τους ήταν ντυμένοι στα μαύρα, το χρώμα έμβλημα του κινήματος που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Ηταν καθισμένοι στο πάτωμα στην αίθουσα αφίξεων, κρατούσαν πλακάτ στα αγγλικά και τα κινεζικά που καταδίκαζαν την αστυνομική βία. «Σώστε το Χονγκ Κονγκ από την τυραννία και την αστυνομική ωμότητα», έγραφε ένα από τα πολλά  πλακάτ που κρατούσαν. Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου καλούσαν τους επιβάτες να προσέλθουν εγκαίρως για τις πτήσεις του την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά.

Κοντά στο σημείο που οδηγεί στο τσεκ-ιν είχαν σχηματιστεί ουρές ενώ οι αρχές του αεροδρομίου είχαν στήσει μπαριέρες και ενημερωτικές πινακίδες, ζητώντας από τους επιβάτες να επιδείξουν τα εισιτήρια τους για να προχωρήσουν από ένα σημείο και πέρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post.

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, στόχος της καθιστικής διαμαρτυρίας είναι να κάνουν γνωστά στους ξένους επισκέπτες τα αιτήματα τους: να αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, να παύσει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό ‘ταραχές’ για κάποιες διαδηλώσεις (σ.σ. η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη), να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες διαδηλωτές χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και να εκκινήσει και πάλι η εκλογική μεταρρύθμιση στην πόλη.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ