ΟΑΕΔ: Ποιοι και πότε δεν χάνουν την κάρτα ανεργίας


ΟΑΕΔ: Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, δίνει τη δυνατότητα σε όσους απασχολούνται σε ειδικά προγράμματα στο Δημόσιο να μη χάνουν τα οφέλη της κάρτας ανεργίας.

Ειδικότερα, η εν λόγω τροπολογία δίνει περιθώριο εργασίας στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως και 70 μέρες τον χρόνο, έτσι ώστε να μην καταφύγουν στην «μαύρη εργασία», και να μην χάσουν την ιδιότητα του ανέργου.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προϋπόθεση για όσους κάνουν 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, είναι ο υπολογισμός του 12μήνου να ξεκινάει από ημερομηνία κατά την οποία ο δικαιούχος ήταν άνεργος και να καταλήγει επίσης σε ημερομηνία κατά την οποία είναι άνεργος.

Ωστόσο, οι άνεργοι των οποίων η κατάσταση ανεργίας διακόπηκε από τη μη ανανέωση του δελτίου τους δεν μπορούν να επικαλεσθούν την προτεινόμενη διάταξη.

Για το υπουργείο Εργασίας, ο όρος «περιστασιακή» αποτυπώνει τις υπαρκτές περιπτώσεις διαλείπουσας εργασίας στις οποίες κατέφευγαν άνεργοι του ΟΑΕΔ (ενδεικτικά: με πλήρες ή με μειωμένο ωράριο, σε αγροτική εργασία ή απλώς με «Εργόσημο» κ.ά.) με αποτέλεσμα να χάνουν τους προηγούμενους μήνες ανεργίας τους.

Στόχος του μέτρου που δίνει τη δυνατότητα 70 ημερομισθίων ανά δωδεκάμηνο είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα σε ομάδες άνεργων με ομοειδή χαρακτηριστικά, όπως τον τομέα της προηγούμενης απασχόλησής τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τους τίτλους σπουδών τους, ηλικιακή ομάδα κ.ά., με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Με την τροπολογία εξαιρείται από τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση ειδικών προγραμμάτων, που καταρτίζονται από τον ΟΑΕΔ, όπως η Κοινωφελής Εργασία (για την ομογενοποίηση της ορολογίας, χρησιμοποιούμενης στα προγράμματα προώθησης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα ανέργων).

Τέλος, παρατείνεται επίσης για 4 ακόμη μήνες, μέχρι 31/7/2017 η προθεσμία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, των δικαιούχων του τέως ΟΕΚ, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Με πληροφορίες από ergasiakanea.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ