Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο μπαμπάς του ελληνικού κινηματογράφου (vids)


Φίλος, καλοσυνάτος, ανοιχτόκαρδος, ακόμη και αυστηρός, πότε – πότε γυναικάς και χιουμορίστας, μπαμπάς των μεγάλων πρωταγωνιστριών και πρωταγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Τζένης Καρέζη, της Ξένιας Καλογεροπούλου ή του Αλέκου Τζανετάκου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές θεατών, χαρίζοντας άφθονο γέλιο.

Υπήρξε σπουδαίος ηθοποιός και το πηγαίο του ταλέντο διαφαίνεται από τη μεγάλη γκάμα των ρόλων που ερμήνευσε όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά το θέατρο και την τηλεόραση.

Η γέννησή του και τα πρώτα του βήματα στο θέατρο

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στην οδό Πλουτάρχου 13 στο Κολωνάκι στις 13 Μαρτίου 1913, σε οικογένεια με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ρίζες από την Σινώπη του Πόντου. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μπορεί να διέπρεψε στο απαιτητικό είδος της κωμωδίας, αλλά και οι δραματικοί ρόλοι, τους οποίους ερμήνευσε στο θέατρο εξίσου επαινέθηκαν από την κριτική.

Το 1937 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο με το «Σχολείο Γυναικών» του Μολιέρου και τον επόμενο χρόνο, το καλοκαίρι του 1938 πρωτοεμφανίστηκε με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας στο έργο «Τα παράσημα της γριούλας» του Φ. Μπάρυ. Έκτοτε υποδύθηκε δεκάδες ρόλους αλλά εκείνοι που τον έκαναν αγαπητό στο κοινό ήταν οι κινηματογραφικοί ρόλοι του πατέρα.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μιλά για τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 1992 στην ΕΡΤ1 η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε μιλήσει για τον μεγάλο αυτό θεατρίνο: «Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που τον συνάντησα στα πρώτα μου κιόλας βήματα… παίζαμε τη «Θεατρίνα» με την κυρία Κατερίνα, και εγώ μικρό κοριτσάκι πρωτομπήκα στον θίασο και μου έδειξε τέτοια στοργή ο Λάμπρος, τέτοια αγάπη και τον ένιωσα σαν συγγενικό μου πρόσωπο. Σαν πατέρα μου. Κι ύστερα ήρθε ο ελληνικός κινηματογράφος, η μια ταινία μετά την άλλη και ο Λάμπρος στον ρόλο του πατέρα μου. Και δεν ήταν μόνο στον κινηματογράφο, ήτανε και στη ζωή. Άρχισα να του λέω τα μυστικά μου, τα αισθηματικά μου, τα καλλιτεχνικά μου όνειρα, τις ανησυχίες μου, ήταν καλός φίλος. Και τα έβλεπε όλα με μια αισιοδοξία και ένα χαμόγελο. Κι ύστερα θυμάμαι που τον διεκδικούσαμε με την Τζένη μαζί. Μια φορά μας έβγαλε και τις δυο μαζί και μας πήγε στην “Αθηναία” στον ιππόδρομο, είχαμε βάλει τα καλά μας στη μέση ο Λάμπρος, η μια κόρη απ’ τη μια μεριά, η άλλη απ’ την άλλη, καμάρωνε… και εμείς τον αγαπούσαμε σαν πατέρα».

Σε μια άλλη συνέντευξή της το 1990 είχε πει: «Μου έδειξε τέτοια αγάπη και στοργή, που κάθε φορά σε κάθε ταινία που έλεγα τη λέξη “μπαμπά”, την εννοούσα! Τώρα μου ήρθε αυθόρμητα μια σκηνή που την έπαιξα δυο φορές, μία στο φιλμ και μία στην πραγματικότητα. Θυμόσαστε την Αλίκη στο Ναυτικό; Που ο Λάμπρος έκανε τον μπαμπά μου με τα γαλόνια… και στο πλοίο επάνω χάνει τα γυαλιά του. Λοιπόν ο Λάμπρος είχε μια μανία να διαβάζει να ενημερώνεται απ’ όλες τις εφημερίδες. Ε… σε μια διακοπή του γυρίσματος, πώς μου ‘ρθε εμένα, πειραχτήρι ήμουν τότε, λέω “ας του πάρω τα γυαλιά του”, τα πραγματικά του τα γυαλιά. Και του τα βούτηξα. Έρχονται οι εφημερίδες, “τα γυαλιά μου” από δω, ο Λάμπρος, “τα γυαλιά μου” από κει… Εγώ ήμουν απέναντι και τον κοίταζα, σου λέει “αποκλείεται να τα πήρε η Αλίκη”… Κάποια στιγμή του ψιθύρισαν “Η Αλίκη είναι” και βουτάει από τα μαλλιά μια κοπέλα που στεκότανε στα φώτα, μια ξανθιά ίδια σαν και εμένα, η ντουμπλίρ μου ας πούμε, “Φέρε μου γρήγορα τα γυαλιά εδώ” και του είπα την αλήθεια και την άφησε… Με πήρε και με φίλησε και μου είπε “Είναι ανάγκη να παίξουμε δυο φορές την ίδια σκηνή;”».

Λάμπρος Κωνσταντάρας – Ταινίες που υποδύθηκε τον πατέρα

Στην πραγματική του ζωή υπήρξε πατέρας. Με την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου, απέκτησε έναν γιο, τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα, ο οποίος του χάρισε δύο εγγόνια την Παυλίνα και τον Λάμπρο.

Διακοπές στην Αίγινα (1958): Υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Το αγοροκόριτσο (1959): Υποδύθηκε τον πατέρα της Άννας Φόνσου

Η Λίζα και η άλλη (1961): Υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961): Υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963): Υποδύθηκε τον πατέρα της Ξένιας Καλογεροπούλου

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963): Υποδύθηκε τον πατέρα της Βιβέτας Τσιούνη

Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963): Υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Υιέ μου υιέ μου (1965): Υποδύθηκε τον πατέρα του Κώστα Καρρά

Υπάρχει και φιλότιμο (1965): Υποδύθηκε τον πατέρα της Νίκης Λινάρδου

Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966): Υποδύθηκε τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967): Υποδύθηκε τον πατέρα των Παύλου Λιάρου, Θανάση Παπαδόπουλου και Βαγγέλη Ιωαννίδη

Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967): Στη συγκεκριμένη ταινία υποδύθηκε τον πατέρα του Αλέκου Τζανετάκου

Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972): Υποδύθηκε τον πατέρα της Έλιας Καλλιγεράκη και του Πάνου Τουλιάτου

πηγές: Σαν σήμερα/Βικιπαίδεια


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ