Το χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων


Σε επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος για τη συνολική μείωση της φορολογίας στο σύνολο των πολιτών έχει προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η βασική αλλαγή σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς και προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πιθανή μεταφορά στο 2021 των παρεμβάσεων στους συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

Στα δημοσιονομικά περιθώρια που προϋπολογίζονται για το 2020 μπορούν υπολογίζονται μόνο οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και αφορούν στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν τα φετινά εισοδήματα αλλά δημοσιονομικά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2020 όταν και θα κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων για την τρέχουσα χρήση.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι από την επόμενη χρήση να δοθούν και γερά κίνητρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά με δυο παρεμβάσεις: τη θέσπιση της έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%).

Η διάταξη για την έκπτωση φόρου αναβάθμισης των ακινήτων σχεδιάζεται να ψηφιστεί φέτος με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αφορά τη χρήση 2020. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης και θα προσφέρεται είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ όταν ο φόρος εισοδήματος δεν επαρκεί για την παροχή της έκπτωσης στον ιδιοκτήτη.

Για τη χρήση 2020 υπάρχει η πρόθεση για τη δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Για τη χρήση 2021 μεταφέρεται και η θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45%.

Επιπλέον, για τις χρήσεις 2021-2022 σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ