ΔΕΗ: Προς αυξήσεις τιμολογίων και ομολογιακό δάνειο


Αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ και έκδοση ομολογιακού δανείου εξετάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο νέος επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συμπεριληφθεί και ρήτρα δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων (CO2), οπότε αυτό σημαίνει ότι θα καθιερωθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος όταν οι χρηματιστηριακές τιμές CO2 υπερβαίνουν ένα όριο, το κόστος αυτό θα μετακυλίεται στην κατανάλωση.

Να σημειωθεί ότι η Επιχείρηση δεν έχει στα τιμολόγιά της ρήτρα CO2 και το γεγονός της καθιέρωσής της θα της αποφέρει έσοδα.

Πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, τότε η ΔΕΗ θα μπορέσει να βγει με αξιώσεις στις αγορές. Μάλιστα θεωρούν το μομέντουμ ιδανικό με δεδομένη την αλλαγή κλίματος που καταγράφεται λόγω της νέας κυβέρνησης και των ανακοινώσεων τόσο στην οικονομική πολιτική όσο και στο μέτωπο της Επιχείρησης.

Στο μεταξύ, κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου η διοίκησή της αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την έκδοση του πρώτου πακέτου που περιλαμβάνει οφειλές έως 60 ημερών. Πηγές αναφέρουν πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αναμένεται η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει τη σχετική εισήγηση και να τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η επιχείρηση σκοπεύει μέσα από δύο πακέτα τιτλοποιήσεων απλήρωτων λογαριασμών συνολικού ύψους 1,5 έως 1,7 δισ. ευρώ να αντλήσει χρηματοδότηση της τάξης των 350 – 400 εκατ. ευρώ.

Τα funds που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με δέλεαρ το κουπόνι θα τη χρηματοδοτήσουν.

Η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει τη σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού που θα ανήκουν στη μητρική επιχείρηση και αυτές είναι που θα ζητήσουν τα κεφάλαια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ