Όταν έπεσε το ΟΑΚΑ: Το ματς με τον περισσότερο κόσμο στην ιστορία των ελληνικών ομάδων (vids)


Ήταν το παιχνίδι που οι φίλαθλοι κρέμονταν σαν τα τσαμπιά από τις κερκίδες του ΟΑΚΑ και έγινε, πραγματικά, χαμός. Ποιος αγώνας ήταν;

Και άλλες τέσσερις φορές που το Ολυμπιακό Στάδιο πήγε να γκρεμιστεί…

Έχει γίνει μεγάλο κλισέ αλλά πρέπει να παραδεχθούμε πως ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των κλισέ που έχουμε μάθει να τα στηρίζουμε και να τα οικειοποιούμαστε χωρίς να ασχοληθούμε ποτέ με το αν ισχύουν ή όχι. Ο λόγος για την φράση «το ΟΑΚΑ δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο». Μπούρδες.

Το ΟΑΚΑ μπορεί να μοιάζει άδειο και αχανές όταν δεν έχει πολύ κόσμο, μπορεί να γεμίζει πολύ δύσκολα λόγω του τεράστιου μεγέθους του, αλλά όταν τελικά γεμίζει πολύ απλά δεν παίζεται ως έδρα.

Η παρουσία των ελληνικών ομάδων στο Champions League και τα μεγάλα ματς που αυτές έχουν δώσει είναι αναμνήσεις άμεσα συνδεδεμένες με την εικόνα του γεμάτου ΟΑΚΑ και την αίγλη που αποπνέει αυτό. Πρόσφατα, μας το θύμισε η ΑΕΚ, οι φίλοι της οποίας γέμισαν ασφυκτικά το Ολυμπιακό Στάδιο στο ματς με την Μπάγερν, δημιουργώντας μια καταπληκτική ατμόσφαιρα που χαιρόσουν να την βλέπεις.

Το παιχνίδι που το ΟΑΚΑ «βούλιαξε» πάντως έγινε στον πρώτο μόλις χρόνο λειτουργίας του. Ήταν τη σεζόν 1982-1983 και το Ολυμπιακό Στάδιο μετρούσε μόλις ένα μήνα από τα εγκαίνιά του. Συγκεκριμένα, ήταν 3 Νοεμβρίου 1982 και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υποδεχόταν το Αμβούργο για τον Β’ Γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στο πρώτο ματς η γερμανική ομάδα είχε νικήσει με 1-0 και 75.000 οπαδοί του Ολυμπιακού κατέκλεισαν το ΟΑΚΑ προκειμένου να δουν την ομάδα τους να ανατρέπει το φτωχό αυτό σκορ. Για την ακρίβεια, οι οπαδοί του Ολυμπιακού που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο ήταν 75.263. Αυτός ο αριθμός είναι ο αριθμός-ρεκόρ των εισιτηρίων που έκοψε ποτέ το ΟΑΚΑ.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν ήταν αντίστοιχο της μαζικότητας και του ενθουσιασμού. Το Αμβούργο νίκησε για πλάκα με 4-0 και οι 75.263 οπαδοί του Ολυμπιακού γύρισαν απογοητευμένοι σπίτια τους. Μάλιστα, στο τέλος εκείνης της σεζόν το Αμβούργο γύρισε στο ΟΑΚΑ για τον τελικό της διοργάνωσης όταν και κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας με 1-0 την Γιουβέντους.

Και για την ιστορία, τα άλλα τέσσερα παιχνίδια που το ΟΑΚΑ «βούλιαξε», το άτυπο Τop-5 των μαζικότερων στιγμών του με άλλα λόγια έχει ως εξής:

1995-1996 Παναθηναϊκός – Άγιαξ 0-3 (73.529 εισιτήρια)

Ημιτελικά Champions League, ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μια ιστορική πορεία έχοντας στον πάγκο του τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και στο πρώτο παιχνίδι για την τετράδα κάνει το θαύμα και νικάει με 1-0 στο Άμστερνταμ τον παντοδύναμο Άγιαξ της εποχής που μια χρονιά νωρίτερα είχε κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Το ΟΑΚΑ είναι κατάμεστο από τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που φαντασιώνονται την μεγάλη πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.

Όμως εκείνος ο Άγιαξ ήταν πολύ μεγάλη ομάδα για να αποκλειστεί και κάνει έναν υγιεινό περίπατο νικώντας με 3-0.

1998-1999 Ολυμπιακός – Άγιαξ 1-0 (73.208 εισιτήρια)

Τρία χρόνια μετά την νίκη-πρόκρισή του στον τελικό του Champions League επί του Παναθηναϊκού, ο Άγιαξ ξαναείδε τιγκαρισμένο το ΟΑΚΑ. Ήταν βέβαια ένας διαφορετικός Άγιαξ, πιο αποδυναμωμένος σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα και πέτυχε έναν Ολυμπιακό που βρισκόταν στην καλύτερη εποχή του: ήταν η χρονιά που οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στους «8» του Champions League και κατέκτησαν το νταμπλ στην Ελλάδα με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο τους.

Κατά γενική ομολογία δηλαδή ο Άγιαξ αντιμετώπισε μια από τις πιο ελκυστικές ομάδες του Ολυμπιακού ever. Το τελικό 1-0 για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League με την γκολάρα του Αλεξανδρή ήταν μάλλον τιμητικό για την ολλανδική ομάδα που θα μπορούσε να χάσει με πολύ βαρύ σκορ με βάση την εικόνα της αναμέτρησης.

2001-2002 Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-2 (71.528)

Τον Σεπτέμβρη του 2001 ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν για την πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή του στο Champions League και η κλήρωση που τον έβγαλε αντιμέτωπο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρώτη αγωνιστική των κινητοποίησε με τη μια άπειρους οπαδούς του που στήθηκαν στα εκδοτήρια του ΟΑΚΑ για ένα μαγικό χαρτάκι.

Η πρώτη αγωνιστική που ήταν προγραμματισμένη για την 11η Σεπτέμβρη αναβλήθηκε λόγω της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και μερικές εβδομάδες αργότερα, με τον Ολυμπιακό να μετράει ήδη δυο ματς εκτός έδρας (και έναν βαθμό) στο Champions League, η μεγάλη βραδιά ήρθε.

Το ΟΑΚΑ φόρεσε τα γιορτινά του, η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη και οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν να μιλάνε για χρόνια για αυτή. Αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αστειευόταν εκείνη την περίοδο και το τελικό 0-2 ήρθε μάλλον αυτονόητα.

1998-1999 Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-1 (71.022)

Η περίφημη βραδιά που ο αέρας πούλησε τον Ελευθερόπουλο και έτσι, ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να πάει στην τετράδα του Champions League. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε χάσει με το εύκολα ανατρέψιμο 2-1 στο Τορίνο και το ΟΑΚΑ τίγκαρε στον επαναληπτικό για την μεγάλη πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Το 1-0 από τον Γκόκιτς στις αρχές του αγώνα έδινε την πρόκριση στην ομάδα του Πειραιά αλλά στο 85′ ο αέρας έδωσε μια τέτοια τροχιά στη μπάλα που ξεγέλασε τον Ελευθερόπουλο, ο Ινζάγκι έβαλε το πόδι του, ο Κόντε έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

*Σημείωση: Δεν είναι τυχαίο πως κάθε ματς είναι πριν το 2004. Η χωρητικότητα του Σταδίου μειώθηκε μετά τα έργα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνεπώς κάθε φορά που τίγκαρε μετά από αυτούς (όπως στο ΑΕΚ-Μίλαν 1-0 ή το ΑΕΚ-Μπάγερν Μονάχου 0-2) τα εισιτήρια ήταν πιο λίγα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ