Διαφήμιση του VW eGolf απαγορεύτηκε λόγω…μισογυνισμού! (+video)


Οι Άγγλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με την προβολή προτύπων και την εκφορά λόγου/απόψεων. Κοντολογίς, το ΕΣΡ τους είναι τόσο αυστηρό που μπορεί να «κόψει» τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις με το παραμικρό. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, τρέφει ιδιαίτερη «συμπάθεια» προς τις διαφημίσεις της VW.

Τέτοια εποχή πέρσι, το Βρετανικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε απαγορεύσει ένα σποτ του Polo, στο οποίο οι Γερμανοί προωθούσαν τα επικουρικά συστήματα ασφαλείας. Οι Βρετανοί το εξέλαβαν ως υπεράσπιση της απρόσεκτης οδήγησης και, με συνοπτικές διαδικασίες, την απαγόρευσαν. Την σκυτάλη στα «άκυρα» παίρνει τώρα το Golf. Συγκεκριμένα η ηλεκτρική του έκδοση.

Το διαφημιστικό σποτ είναι διάρκειας 30 δλ. και το μήνυμά του είναι «όταν μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε, πετυχαίνουμε τα πάντα». Στο μισό αυτό λεπτό βλέπουμε ένα ζευγάρι να έχει κατασκηνώσει σε μια απόκρημνη πλαγιά, μια γυναίκα να φτιάχνει τοστάκια, μια άλλη να βάζει πλυντήριο, έναν αθλητή του άλματος εις μήκος με προσθετικό μέλος επί τω έργω, αστροναύτες, και μια μητέρα να κάθεται σε ένα παγκάκι, με το καρότσι και το μωρό της, μπροστά από την οποία περνάει το ηλεκτρικό Golf. Το κλου της υπόθεσης είναι η προσαρμογή του γερμανικού χάτσμπακ στα δεδομένα της εποχής, μέσα από την αμιγώς ηλεκτρική του έκδοση. Απλό, εύστοχο κι απέριττο. Η οπτικοποίησή του, ωστόσο, κάπου τα χάλασε – τουλάχιστον σύμφωνα με το ΒΣΡ.

Η VW κατηγορείται για προβολή στερεοτύπων και προώθηση μισογυνισμού. Ο διαχωρισμός στα επιτεύγματα που εμφανίζονται στο video -ότι δηλαδή οι άντρες πάνε στο Διάστημα και ξεπερνούν ακρωτηριασμούς, ενώ οι γυναίκες δραστηριοποιούνται στην κουζίνα, βάζουν πλυντήρια και φροντίζουν τα παιδιά- υπεραμύνεται του πατριαρχικού/«ρεμπέτικου» προτύπου: ο άντρας τα λεφτά (και γενικότερα, την επιτυχία), η γυναίκα το νοικοκυριό. Αυτός ακριβώς ο συσχετισμός, προκάλεσε το άμεσο «στοπ» των Βρετανών. Σύμφωνα με το CNN, δε, υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες (3 συγκεκριμένα) που πυροδότησαν του μηχανισμούς ασφαλείας του Συμβουλίου. Ποια η άποψή σας (δεν λογοκρίνουμε); Σωστή η παρέμβαση ή παραείναι ευαίσθητοι οι Άγγλοι;


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ