Γουατεμάλα: Πήρε… μήνυμα από τον Τραμπ.


Η Ουάσινγκτον προτρέπει τον εκλεγμένο πρόεδρο στην Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο στην Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Γιαματέι, να εφαρμόσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα που υπεγράφη στα τέλη του Ιουλίου μεταξύ των δύο κρατών, για την οποία ο επόμενος γουατεμαλτέκος ηγέτης εξέφρασε επιφυλάξεις αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία δεν θα ωφελήσει παρά τους Γουατεμαλτέκους», διαβεβαίωσε σε βίντεο που διένειμε ο Λευκός Οίκος ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν.

«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε, μιλώντας ισπανικά.Η Γουατεμάλα και ο… παράγοντας Τραμπ

Ο συντηρητικός Γιαματέι, που εξελέγη την περασμένη Κυριακή στην προεδρία της Γουατεμάλας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο την «ανησυχία» του για την αμφιλεγόμενη συμφωνία που υπέγραψε με την Ουάσινγκτον η κυβέρνηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Τζίμι Μοράλες για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Χωρίς να την επικρίνει ρητώς, ο Γιαματέι έκρινε ότι πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Η συμφωνία, την οποία επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς προβλέπει, ωστόσο το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές πως θα θεωρεί πλέον στην πράξη τη Γουατεμάλα «ασφαλή τρίτη χώρα» προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Με βάση τον ορισμό αυτό του Λευκού Οίκου, στο μικρό κράτος όπου το 60% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας πρέπει πλέον να υποβάλλουν πρώτα αιτήσεις ασύλου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν εκεί.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη Δευτέρα, την επομένη της εκλογικής νίκης του Γιαματέι, την βούληση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Γουατεμάλα στον αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας διαβεβαίωσε ότι θα επιδείξει «σεβασμό» στη σχέση που θα διαμορφώσει με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά θέλει «αμοιβαιότητα» από πλευράς του ομολόγου του.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ