Δεν αλλάζουν στάση Βρετανία και Ιρλανδία για το Brexit

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα για το Brexit ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Λίο Βαράντκαρ και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί για το Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία, μια προοπτική που ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι θέλει μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, μόνο όμως αν αποσυρθεί το λεγόμενο backstop, η δικλείδα ασφαλείας που είχε διαπραγματευτεί η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα.

Σύμφωνα με τις ταυτόσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες επέμειναν στις προϋπάρχουσες θέσεις τους. Ο Τζόνσον είπε ότι η σημερινή συμφωνία για το Brexit δεν θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το backstop πρέπει να αντικατασταθεί από μια εναλλακτική λύση ενώ ο Βαράντκαρ επενάλεβε τη θέση της ΕΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας.

«Συμφώνησαν οι ομάδες τους να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες εβδομάδες (…) Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στο Δουβλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου», αναφέρουν οι ανακοινώσεις σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Τζόνσον ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που επιτρέπει στους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο χωρών και να έχουν και άλλα δικαιώματα, δεν θα επηρεαστεί από την κατάργηση του κανόνα περί ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ