Superleague 1: Ο… οδηγός του VAR για το ελληνικό πρωτάθλημα.


Το VAR μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Το Video Asistant Referee γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της Superleague 1. Στην παρουσίαση από την ΕΠΟ και τον VAR Referee Project Leader, Μιχάλη Κουκουλάκη, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το VAR στα γήπεδα της Super League 1.

Σε μια ειδική και «μαραθώνια» εκδήλωση διάρκειας σχεδόν τριών ωρών, η ΕΠΟ και η ΚΕΔ παρουσίασαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ το VAR, το οποίο θα χρησιμοποιείται από την εφετινή σεζόν και στη Superleague 1.

Την αναλυτική παρουσίαση ανέλαβε ο Μιχάλης Κουκουλάκης, πρώην διεθνής ρέφερι και πλέον επικεφαλής διαιτησίας του προγράμματος στην Ελλάδα (VAR refereeing project leader).

Στη διαδικασία του ποδοσφαιρικού αγώνα -εκτός από τον διαιτητή, τους βοηθούς και τον τέταρτο- μπαίνει από τώρα η ομάδα VAR (αποτελείται από τον VAR (αυτός που θα επικοινωνήσει με τον διαιτητή, αν χρειαστεί), τον AVAR (βοηθός), το τεχνικό προσωπικό και τον τεχνικό προϊστάμενο που θα έχει τον έλεγχο των καμερών και της εικόνας)Το VAR θα ελέγχει…

1. Γκολ – Όχι γκολ

2. Πέναλτι – Όχι πέναλτι

3. Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι 2η κίτρινη)

4. Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη ποδοσφαιριστή

Όταν ο διαιτητής πάρει μια απόφαση και ο VAR διαπιστώσει ότι υπάρχει λάθος, του συστήνει να ξαναδεί τη φάση και να εξετάσει αν υπάρχει παράβαση.

Ο διαιτητής θα παίρνει μια απόφαση κι αν αυτή είναι λάθος (π.χ. κίτρινη κάρτα σε λάθος παίκτη), τότε θα ενημερώνεται και θα διορθώνει. Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται χωρίς παρέμβαση του VAR.

Δεν απαιτείται πάντα ο διαιτητής να τσεκάρει το μόνιτορ που θα υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο. Το on field review θα αφορά υποκειμενικές αποφάσεις όπως πέναλτι, κόκκινη κάρτα για σοβαρά επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή ή αν υπάρχει κάτι που κρίνει κάτι σημαντικό στο ματς, όπως για παράδειγμα μια φάση στην εκπνοή ενός αγώνα.

Αν χρειάζονται αρκετά ριπλέι – λήψεις για να παρθεί απόφαση για μια φάση, τότε ο VAR θα καλεί τον διαιτητή να δει το μόνιτορ και να εξακριβώσει ο ίδιος τη φάση.Έτσι θα ενεργεί ο VAR

Ο VAR θα ελέγχει την ύποπτη φάση που θα έχει προκύψει. Αν η απόφαση του διαιτητή είναι σωστή, δεν έχει επικοινωνία μαζί του. Αν είναι λανθασμένη η αρχική απόφαση, θα πληροφορεί τον διαιτητή. Αν ο διαιτητής δεχθεί τη σύσταση του, τότε αλλάζει την απόφαση, ενώ κατά περιπτώσεις ελέγχει το μόνιτορ.

Για την οικονομία του παιχνιδιού, ο διαιτητής δεν πάει στο μόνιτορ σε φάσεις με γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή, αν δοθεί πέναλτι εκτός περιοχής και γίνει αντιληπτό αυτό από το VAR.

Σε αμφίβολες φάσεις, αν ρωτηθεί στο ακουστικό του ο διαιτητής για όσα είδε και εκτίμησε λάθος αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο, τότε ο VAR θα λάβει υπόψιν του όσα θα του πει ο διαιτητής. Αν η περιγραφή συμβαδίζει με τις εικόνες που βλέπει το VAR, τότε δεν θα υπάρχει παρέμβαση. Σε περίπτωση διαφοράς όμως, από αυτό που είδε ο διαιτητής με αυτό που πραγματικά συνέβη, τότε υπάρχει η συμβουλή να γίνει έλεγχος του βίντεο.

Όσον αφορά τους βοηθούς, η οδηγία που έχει δοθεί είναι να καθυστερούν να σηκώσουν τη σημαία σε δύσκολη φάση, αν ο επιτιθέμενος είναι σε θέση να σκοράρει. Αν η σημαία σηκωθεί αμέσως μετά τη δύσκολη φάση, τότε ο VAR δεν θα μπορεί να επέμβει. Η οδηγία είναι ο βοηθός να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί και μετά να παίρνεται η απόφαση, ενδεχομένως σε συνεργασία με τον VAR. Η δικλείδα ασφαλείας είναι στην πρώτη περίπτωση, ο διαιτητής να μην διακόπτει το παιχνίδι αλλά να αφήνει τη φάση να εξελιχθεί.

Να αναφέρουμε ότι ότι πρωτόκολλο του VAR είναι ένα για όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών και δεν αλλάζει.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ