Συνάντηση – φωτιά. Η Μέρκελ υποδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα στο Βερολίνο για μια συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο νέος ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα.

Οι συνομιλίες των Τζόνσον και Μέρκελ δεν αναγγέλλονται εύκολες. Η Μέρκελ, που πάντα τάσσεται σθεναρά υπέρ της ΕΕ, προειδοποιεί εδώ και χρόνια εναντίον του προστατευτισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τη θλίβει η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην άλλη πλευρά του τραπεζικού, ο Τζόνσον είναι το πρόσωπο της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης που έγινε πριν από το δημοψήφισμα του 2016, που έβαλε τη Βρετανία στην άγουσα της εξόδου από την 28μελή ΕΕ.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών ακολουθούν την επίδοση επιστολής του Τζόνσον στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που βλέπει στη Συμφωνία Αποχώρησης του Νοεμβρίου, που διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

Στην επιστολή του ο Τζόνσον απαιτεί να διαγραφεί από το κείμενο ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, που χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του ΗΒ».

Το λεγόμενο backstop σχεδιάστηκε από τις Βρυξέλλες και την προηγούμενη κυβέρνηση στο Λονδίνο εν είδει εγγύησης, για να εξασφαλιστεί ότι τα σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα μείνουν ανοιχτά.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Τζόνσον, η Μέρκελ επανέλαβε χθες Τρίτη την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι πιστεύει πως το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει ανοικτά να προχωρήσει στο no-deal Brexit αν δεν έχει επιτύχει τις αλλαγές που αξιώνει στη συμφωνία ως την 31η Οκτωβρίου.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ