Αυτά είναι τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου – Συγκλονίζει η κόρη του πιλότου (vid, pics)


Για εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ με επίσημη ανακοίνωσή του εξαιτίας της πρόσκρουσης του μοιραίου ελικοπτέρου, τύπου Agusta A109, με καλώδια της ΔΕΗ με τραγικό απολογισμό την πτώση του ελικοπτέρου στον διαύλο με το Γαλατά και τον θάνατο των τριών επιβαινόντων

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης στα καλώδια που παρέχουν ηλεκτροδότηση στον Πόρο ήταν το νησί να βυθιστεί στο σκοτάδι από χθες το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αναμένεται να υλοποιηθεί εντός της ημέρας κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ στο νησί μεταφέρθηκαν νωρίτερα επτά γεννήτριες μεγάλης ισχύος για να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες των κατοίκων.

Το χθεσινό βράδυ, ωστόσο, ήταν δύσκολο για το νησί, στο μέσο της τουριστικής περιόδου, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ λίγα είναι τα ξενοδοχεία που διαθέτουν ηλεκτρικές γεννήτριες, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των κατοικημένων περιοχών να μείνει βυθισμένο στο σκοτάδι.

Τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη που μεταφέρθηκαν στο νησί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να τεθούν επίσης σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες και να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τα φορτία του νησιού.

Στις προσπάθειες να ηλεκτροδοτηθούν με γεννήτριες χαμηλής τάσης κρίσιμες υποδομές του Πόρου συνδράμει από χθες αργά το βράδυ και ο στρατός.

Το χρονικό της τραγωδίας

Νεκροί εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν χθες το αργά το απόγευμα ο Ελληνας χειριστής, ηλικίας 57 ετών και απόφοιτος της Σχολής Ικάρων αλλά και οι δυο επιβαίνοντες, ρωσικής καταγωγής, 56 και 24 ετών αντίστοιχα, του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πόρου και Γαλατά Τροιζηνίας.

Το ελικόπτερο ήταν ιδιωτικό και μισθωμένο σε εταιρεία αεροταξί, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις ανάγουν ως αιτία του δυστυχήματος την πρόσκρουση στα καλώδια μεσαίας τάσης της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά πριν τελικά καταλήξει στη θάλασσα, όπου και βυθίστηκε.

Λίγες μόλις ώρες μετά την πτώση του ελικοπτέρου, που σημειώθηκε στις 15:40, πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση της ατράκτου.

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι το ελικόπτερο με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια 

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τελευταίες κινήσεις του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των τριών επιβαινόντων, ενός Έλληνα πιλότου και δύο Ρώσων επιβατών.

Μία ημέρα μετά την τραγωδία το κύριο ερώτημα που αναδεικνύεται από τις μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού αφορά στο αν η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται τελικά σε λάθος του χειριστή ή μηχανική βλάβη.

Οι πρώτες εκτιμήσουν κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

Εκεί που βρέθηκε η άτρακτος λίγες ώρες μετά και είχε κοπεί στα δύο. Μάλιστα, οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Καθοριστικές απαντήσεις στην υπόθεση αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, τα οποία θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι υπηρεσίες του Λιμενικού κατάφεραν να ανασύρουν από τα νερά την άτρακτο του ελικοπτέρου και του έλικα αργά χθες το βράδυ, ενώ τα συντρίμμια θα εξεταστούν από πραγματογνώμονες ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για την τραγωδία.

Παράλληλα θα εξεταστούν και οι σοροί των  θυμάτων, τα οποία ανασύρθηκαν και φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συν σωματικά τραύματα, που αποδίδονται στην πτώση, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, το ελικόπτερο προσέκρουσε για άγνωστο λόγο σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα.

Είχαν “προβλέψει” το μοιραίο δυστύχημα ενάμιση χρόνο πριν

Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, η αποκάλυψη ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε σταλεί επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές για τον κίνδυνο πρόσκρουσης ελικοπτέρου στα καλώδια της ΔΕΗ στον Πόρο. Σύμφωνα με τον ALPHA έπειτα από παράπονα και καταγγελίες χειριστών ελικοπτέρων έγινε αυτοψία από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, έγινε φωτογράφιση και στη συνέχεια υπήρξε ενημέρωση με έγγραφο προς τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, το υπουργείο Μεταφορών και την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όπου ζητούσαν να υπάρξει σήμανση στα καλώδια γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει ελικόπτερο.

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου

Πιλότος που προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά το μεσημέρι της Τρίτης με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και οι δύο Ρώσοι επιβάτες του να χάσουν τη ζωή τους. Ο Νίκος Καρυστινός είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων.

Την ίδια ώρα, η κόρη του συγκλονίζει με ένα μήνυμα που έχει αναρτήσει στον δικό της λογαριασμό στο Facebook. Ανήρτησε μια φωτογραφία του πατέρα της και τα λόγια της μετά την τραγωδία με το ελικόπτερο συγκλονίζουν.

Η πρώην σύζυγος του πιλότου και μητέρα των τριών του παιδιών συγκλονίζει

«7 χιλιάδες ώρες πτήσης στην Πολεμική Αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα, η ζωή σου όλη, ήσουν και θα είσαι για πάντα ο καλύτερος πατέρας, τα παιδιά μας ήταν και είναι υπερήφανα που είσαι ο πατέρας τους» αναφέρει στην σπαρακτική της ανάρτηση στο facebook η πρώην σύζυγος του και μητέρα των τριών παιδιών τους τα οποία υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

«Άδικα χάθηκες στους ουρανούς που πάντα λάτρευες» προσθέτει και συνεχίζει: «Η ευχή σου να ακολουθεί τα παιδιά μας πάντα πάντα, έκανες τόσα όνειρα για αυτά αλλά η μοίρα σου άλλα έγραψε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, γιατί εκεί θα πας. Δεν θα ξεχαστείς, τα παιδιά και τα μικρά τους είναι η συνέχεια σου. Καλό ταξίδι Νίκο μου.»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ