Επιτροπή Ανταγωνισμού – Άρειος Πάγος: Αντίστροφη μέτρηση για ηγεσίες.


Όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τόσο στον Άρειο Πάγο, όσο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ποια τα ονόματα που «παίζουν».

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει από αύριο για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, αλλά και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.Τα επόμενα βήματα

Το μεσημέρι της Πέμπτης περνούν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από ακρόαση για διατύπωση γνώμης, οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου και μεθαύριο οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου. «Τρέχουν» στην κυβέρνηση για διοικήσεις οργανισμών, ανεξάρτητων Αρχών και την ηγεσία του…

Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να κάνει τις τελικές επιλογές για το νέο Πρόεδρο και το νέο Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Οι δύο θέσεις αυτές παραμένουν κενές από τις 30 Ιουνίου καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε αρνηθεί να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της επιλογής που είχε κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την έναρξη και επίσημα της προεκλογικής περιόδου. Ακυρώνοντας έτσι ουσιαστικά τις επιλογές της κυρίας Ειρήνης Καλού για την θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και της κυρίας Δήμητρας Κοκοτίνη για την θέση της Εισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που είχαν γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων αλλά και τριβή στις σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αρνήθηκε να προχωρήσει και να εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διορισμού τους.Οι υποψήφιοι για τον Άρειο Πάγο

Οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου τους Αρείου Πάγου , που αύριο θα περάσουν από την ακρόαση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι κατά σειρά οι Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου: κυρία Αγγελική Αλειφεροπούλου, ο κ. Γεώργιος Λέκας, η κυρία Πηνελόπη Ζωντανού, ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η κυρία Ειρήνη Καλού και η η κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη.

Οι έξι υποψήφιοι για την θέση του Εισαγγελέα, κατά σειρά είναι οι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου: κ. Δημήτριος Δασούλας, κ. Βασίλειος Πλιώτας, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, η κυρία Βασιλική Θεοδώρου, η κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.

Οι προεπιλογές των 12 υποψηφίων έχει γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να εκφράσει τη γνώμη της που δεν είναι όμως δεσμευτική για την τελική επιλογή που θα κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ των συνυποψήφιων. Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει για την θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου πρόσωπο και από την λίστα των Αντιπρόεδρων του Αρείου Πάγου και το αντίστροφο εάν το θελήσει. Άλλωστε από την λίστα των Αντιπροέδρων ήταν και οι δύο επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης όμως αναμένεται να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου ή της νέας Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα αντικαταστήσει την κυρία Βασιλική Θάνου μετά την ψήφιση του νόμου περί ασυμβιβάστου, που έφερε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή ως τροπολογία στο Διυπουργικό νομοσχέδιο. Μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου προέδρου της Αρχής, αυτός θα περάσει για ακρόαση και διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η έγκριση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα γίνει ως γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία καθώς δεν είναι συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή για να απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση τουλάχιστον των 3/5 των μελών της Επιτροπής της Βουλής.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ