Βρετανία: Το σκληρό Brexit ενισχύει δημοσκοπικά τον Τζόνσον – Προηγείται 14 μονάδες των Εργατικών

Η σκληρότερη στάση του Τζόνσον σχετικά με το Brexit έχει φέρει πίσω στο κόμμα ψηφοφόρους των Τόρις, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Έτσι, τo Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αύξησε το προβάδισμά του επί των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, το οποίο βρίσκεται τώρα στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit Τζόνσον, ο οποίος ορίστηκε πρωθυπουργός πριν από έναν μήνα, έχει δεσμευτεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, η Τερέζα Μέι, καθυστέρησε τη διαδικασία αφού απέτυχε να επικυρώσει μια συμφωνία διαζυγίου.

Με το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών να συζητάται πολύ στο Λονδίνο, μια διαδικτυακή δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι το 42% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε σήμερα τους Τόρις, σε σχέση με το 25% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο.

Οι Εργατικοί βρίσκονται στην πρόθεση ψήφου στο 28% από 34% που ήταν τον Μάιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 15% θα ψήφιζε σήμερα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες- ίδιο ποσοστό με εκείνο του Μαϊου-, το 5% θα ψήφιζε το Κόμμα Brexit, από 10% που ήταν τον Μάιο, και το 5% θα ψήφιζε, όπως και τον Μάιο, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας.

«Σημειώθηκε σημαντική μετακίνηση», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κρεγκ Γουότκινς.

«Εχουμε έναν νέο συντηρητικό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια πολύ ξεκάθαρη στάση ως προς τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και το ίδιο το Brexit και αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι έχει απήχηση στο κοινό».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 15-19 Αυγούστου σε δείγμα 1.133 ανθρώπων.

Πάνω από τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, το διαζύγιο της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας, με το μπλοκ, στο οποίο εντάχθηκε το 1973, παραμένει ασαφές υπό ποιούς όρους θα γίνει – ακόμη και αν θα γίνει.

Πολλοί είναι εκείνοι οι βρετανοί πολιτικοί οι οποίοι εκτιμούν ότι εντός των επόμενων μηνών θα διενεργηθούν εκλογές.

«Η μεγαλύτερη μετακίνηση είναι των Τόρις προς τα πάνω, των Εργατικών προς τα κάτω, ενώ το Κόμμα Brexit και το UKIP σημαντικά πολύ προς τα κάτω».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι μόνο θετικά για τον Τζόνσον.

Το 52% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος για μια τελική συμφωνία εξόδου, ενώ το 29% τάχθηκε κατά και το 19% δεν έχει αποφασίσει, σύμφωνα με την Kantar. Και μόλις το 23% των Βρετανών απάντησε ότι προτιμά μια έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ το 22% ότι δεν έχει αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα προτιμούσε την έξοδο.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ