Αρχιτεκτονική από πλαστικά μπουκάλια. Η καινοτομία σε καλλιτεχνικό σχολείο στο Μεξικό

Το Μεξικό παράγει κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο τόνους πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στον ωκεανό και μολύνουν το περιβάλλουν.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στο Μεξικό αναφορικά με την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών, το αρχιτεκτονικό γραφείο UMA (Ulf Mejergen Arcitects) είχε μια ιδέα.

Πρότεινε λοιπόν να επαναχρησιμοποιήσει πλαστικά μπουκάλια για να δημιουργήσει την πρόσοψη ενός καλλιτεχνικού σχολείου στο Μεξικό.

Με την ελπίδα ότι θα είναι ένα θετικό παράδειγμα για την τοπική κοινωνία, τα εκφραστικά «κύματα» της πρόσοψης στοχεύουν να τραβήξουν την προσοχή των περαστικών. Το πρότζεκτ «Νέο Κύμα» του UMA θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έμπνευσης μέσα στο οποίο θα ανθήσουν τα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στους πάτους των μπουκαλιών έχουν ανοίξει τρύπες και τα περνούν σε χαλύβδινες βέργες (από αυτές που χρησιμοποιούνται σε οπλισμένο σκυρόδεμα), τις οποίες στη συνέχεια κάμπτουν για να δώσουν την επιθυμητή όψη ενός κύματος. Έχουν γεμίσει με άμμο ή τσιμέντο τα μπουκάλια που βρίσκονται πλησιέστερα στο έδαφος, για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της κατασκευής. Τα μπουκάλια είναι βαμμένα σε διαβάθμιση μπλε-κυανό-λευκό και τα «κύματα», σε ορισμένα σημεία, μπορούν να χρησιμεύσουν ως καθίσματα.

Στην ουσία, το «Νέο Κύμα» φιλοδοξεί να αναδείξει το πόσο βλαβερό είναι το πλαστικό για το θαλάσσιο περιβάλλον μας και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανακυκλωμένο, στην αρχιτεκτονική.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ