Μητσοτάκης – Μακρόν… «υπογράφουν» το γνωστό… «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία».

Τι θα πει στο Παρίσι και το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θα υποδεχθεί επισήμως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Από το Παρίσι ξεκινά την περιοδεία του στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως βασικό του στόχο να πείσει τους εταίρους για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και τη βούληση της κυβέρνησης και παράλληλα να προσελκύσει επενδύσεις, όπως αναφέρει και σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro, επ’ ευκαιρία του ταξιδιού του και της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν.Ο Μητσοτάκης και οι… σταθερές

Ασφαλώς η δέσμευση Μητσοτάκη για διεκδίκηση της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αλλάζει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό του 2021, αφού δηλαδή θα έχουν πρώτα ολοκληρωθεί οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και οι επενδύσεις που θα φέρουν τους επιδιωκόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν ένα κλίμα στην Ευρώπη κατάλληλο για την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει πράγματι το στόχο της μείωσης του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%. Ο ΕΝΦΙΑ «λαγός» για γενικευμένη μείωση φόρων το 2020 – Πού θα…

Με άλλα λόγια, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη το newsit.gr, ο «οδικός χάρτης» του πρωθυπουργού προβλέπει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας απέναντι στους εταίρους και τις αγορές μέσα από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Στηρίζεται δε στην παραδοχή ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και η βιωσιμότητα του χρέους – άρα και οι χαμηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα – θα ωφελήσουν τους εταίρους ως προς την εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων τους και δη στον προκαθορισμένο χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου γνωρίζει τον Γάλλο πρόεδρο από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας κι έτσι θα βρει ευήκοα ώτα ως προς τα θέματα που θ’ αναπτύξει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Αυτά δεν είναι άλλα από τις επενδύσεις (ενέργεια, δίκτυα και υποδομές, κατασκευές, τουρισμός), η συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και η ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Ελλάδα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, συνεπώς θα συζητηθούν και θέματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών (σ.σ.: τον πρωθυπουργό συνοδεύει, άλλωστε, στο Παρίσι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος). Τα θέματα αυτά άπτονται και των ενεργειακών ζητημάτων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει δηλώσει – λόγω της δραστηριοποίησης γαλλικών εταιρειών στην περιοχή – στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.Θα μιλήσει… πράσινα στον Μακρόν ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δηλώσει τη στήριξή του στην «πράσινη ατζέντα» του κ. Μακρόν για την κλιματική αλλαγή και στο σχέδιο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θ’ ακολουθήσει το ταξίδι του στη Χάγη και η συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Ένα ακόμη σημαντικό ταξίδι είναι προγραμματισμένο στα τέλη Σεπτεμβρίου και δεν είναι άλλο από αυτό στις ΗΠΑ, επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ