ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για αντικατάσταση Θάνου από Λιανό


Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και θεωρεί «αδιανόητη» οποιαδήποτε ενέργεια για την επιλογή νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την αντίθεσή του στην αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου και των υπολοίπων μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τα νέα μέλη που θα στελεχώσουν την Επιτροπή, με υποψήφιο Πρόεδρο τον 44χρονο καθηγητή Ιωάννη Λιανό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νέο θεσμικό ατόπημα» και την καλεί να μην προχωρήσει σε αυτή της την επιλογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «βιασύνη της ΝΔ να προτείνει νέα μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» που την οδηγεί «σε νέο θεσμικό ατόπημα».

«Αφενός η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφετέρου η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου […] Ως εκ τούτου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών, η οποία συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση» σημειώνει.

«Καλούμε τη ΝΔ να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης στο αμέσως προσεχές διάστημα για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο «την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να συμμετάσχει στον διάλογο που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, μόλις κατατεθεί η πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

«Σκοπός της πρότασης είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ